maandag 18 september 2017

Jeugdjournaal laat zich intimideren door leugens van Likoed Nederland

Het  Jeugdjournaal is op zijn website op de knieën gegaan. Het heeft bekend dat het ''iets fout heeft gedaan''. Het schrijft:
  ‘Afgelopen zaterdag hadden we een reportage in onze uitzending over kinderen in Gaza. We vertelden daarin dat kinderen zoals de veertienjarige Ahmad het daar niet makkelijk hebben, en bijvoorbeeld hun huiswerk niet kunnen maken ’s avonds omdat er vaak geen elektriciteit is. We vertelden je ook hoe het komt dat het daar zo is. In het filmpje hadden we beter moeten uitleggen hoe het precies zit. Nu leek het misschien of het vooral de schuld van Israël is, terwijl ook leiders van andere landen, de Palestijnen zelf en bijvoorbeeld Egypte, met de problemen te maken hebben. Een volgende keer zullen we nog beter ons best doen als we dit soort ingewikkelde onderwerpen in het Jeugdjournaal uitleggen.’
 Beter uitleggen hoe het precies zit? Wat was er dan fout? In Gaza is per dag maar maximaal vier uur elektriciteit (en op veel plaatsen in de Strook is het minder). De reden daarvoor is dat Israel in 2006 (en in 2014 nog eens) de enige elektriciteitscentrale van Gaza heeft gebombardeerd en sindsdien materiaal en onderdelen omdat te repareren heeft tegengehouden. Gaza lijdt namelijk al tien jaar aan een Israelische blokkade die het verkeer van mensen en goederen beperkt tot een fractie van wat het vroeger was. Hoe het precies zit kan worden nagelezen  op de site van Gisha, de mensenrechtenorganisatie die bijhoudt wat daar gebeurt.
Het Jeugdjournaal vertelde dat het de schuld van Israel is als Ahmad geen huiswerk kan maken. Het had daarin gelijk (al is de crisis door recent optreden van Fatah iets verergerd). Waarom dan nu zeggen dat er iets fout was en andere landen en Egypte erbij halen?

Dat is te danken aan Likoed Nederland dat het Jeugdjournaal verweet de kinderen van Nederland een ''verkeerd beeld van de werkelijkheid te geven''.  Het gebrek aan stroom voor Palestijnse kinderen zou volgens Likoed ''niet aan Israël liggen, maar aan de onderlinge ruzies tussen de Palestijnse groeperingen''. Een andere ''grote fout'' van het  Jeugdjournaal zou zijn dat het had gesteld dat ‘door het gebied af te sluiten,  ook veel hulpgoederen de Gazastrook niet binnen [komen].’ Volgens een persbericht van Likoed Nederland (dat werd geciteerd op de Joodse site Jonet) was dat ''volstrekt onjuist: Alle hulpgoederen – zoals voedsel en medicijnen – komen onbeperkt de Gazastrook binnen’.
Maar dat was nog niet alles. Het zou ook een fout zijn geweest dat het Jeugdjournaal had gezegd: ‘De Israëliërs hebben de Palestijnse Gazastrook helemaal afgesloten. Dat is al tien jaar lang zo. Niemand kan er zo maar in of uit.’ Maar nee, Likoed Nederland zegt daarvan dat ''de reden dat mensen moeilijk Gaza in of uit kunnen de opstelling is van Egypte. De internationale afspraak is dat het reguliere personenverkeer via de grens met Egypte verloopt, de Arabische broedernatie''. Maar Egypte zou daar niet meer toe bereid zijn, ''om dezelfde reden als Israël: vanwege de terreur vanuit het Hamas-regime vanuit Gaza. De beslissende rol van Egypte werd echter in de uitzending volgens Likoed 'niet eens genoemd’.
Over die argumenten van Likoed kunnen we kort zijn: het zijn allemaal pertinente leugens, zoals we dat gewend zijn van Likoed. Extra schandalige leugens omdat alle misdaden die Israel hier uitvoert (zoals het collectief straffen van een hele bevolking van twee miljoen mensen) hier worden toegeschreven aan anderen. Geen elektriciteit? Is de schuld van de ruzie tussen Fatah en Hamas. Verminderde mobiliteit? Is de schuld van Egypte (dat, laten we daar duidelijk over zijn, geen mooie rol speelt, maar zeker geen vastgelegde verplichtingen heeft tegenover de mensen van Gaza. Die verplichtingen heeft Likoed voor de gelegenheid namelijk zelf even verzonnen).    
Het Jeugdjournaal laat zich door dit soort klinkklare kul intimideren, zoals wel meer mensen en groeperingen die niet 100 procent zeker zijn van alle ins en outs van het conflict, zich soms zullen laten afschrikken. Het zal vermoedelijk een volgende keer voorzichtiger zijn en vragen om wederhoor van Israel of zijn supporters. Waarmee welk item over Gaza dan ook met de hier geciteerde kletskoek zal worden opgezadeld, en vervolgens natuurlijk volstrekt waardeloos wordt.

Likoed Nederland toonde zich, hoe kan het andres, tevreden met de reactie van het Jeugdjournaal. Mission accomplished, nietwaar?  Jonet tekent een reactie op van de groep waarin het heet dat ''het beter uitleggen van ingewikkelde onderwerpen zoals het conflict tussen Israël en de Palestijnen zeer gewenst is. Zeker waar het de berichtgeving over de Joodse staat betreft. Want het is een tijd van weer om zich heen grijpende Jodenhaat, waarbij antisemitisme zich tegenwoordig voordoet als “antizionisme”.
Wat we hieruit kunnen opmaken is dat, omdat mensen misschien Joden zouden kunnen gaan haten,  Joden een in wezen niet erg ingewikkeld conflict als een uitermate ''ingewikkeld'' onderwerp mogen brengen.Want, laten we wel wezen: Israel heeft de Palestijnen van hun land verdreven, weigert dat te erkennen en gaat daar nog steeds mee door. Hoe ingewikkeld kan dat eigenlijk zijn? Ook is liegen en bedriegen met naarmate het conflict lager duurt steeds grovere leugens, hierbij kennelijk geoorloofd. Anders komt dat ingewikkelde karakter wellicht onvoldoende naar voren en worden de Joden niet voldoende vrijgepleit. Het is een tactiek die Israel en zijn supporters (zoals in Nederland ook het CIDI) al veel langer toepassen. En het werkt, want wie niet sterk in zijn schoenen staat laat zich intimideren en wie er wél tegenin gaat is een antizionistische antisemiet.
 Het is een schandelijke, aan het fascisme ontleende intimidatietechniek. Toegepast door een groeiende groep. Zo'n 20 jaar geleden waren debatten over wat er echt in het heilige land gebeurt nog mogelijk. Tegenwoordig worden kletskoekredenaties als van Likoed NL op de (door anonimi volgeschreven) site Jonet geplaatst en door veel mensen (onder wie oud-CIDI directeur Naftaniel) op Facebook overgenomen. Het Jeugdjournaal, maar ook anderen laten zich door deze schaamteloze vertoningen omver blazen, maar ik vrees dat de Joodse gemeenschap zich er, om het eufemistisch te zeggen, uiteindelijk niet geliefder mee maakt. Uiteindelijk zal het naar mijn bescheiden mening als een boemerang werken. Voorlopig wordt het door de goegemeente nog geaccepteerd.

6 opmerkingen:

Sonja zei

Voor de schandalige brainwash van het Jeugdjournaal betreffende Israël-Palestina zie de volgende blogpost over hun oude website: http://eindpunt.blogspot.nl/2014/07/de-propaganda-van-het-nos-jeugdjournaal.html

Tweet met schermafbeelding:
https://twitter.com/hoterminus/status/654722485791789057

Abu Pessoptimist zei

Sonja
Ah, dat wist ik nou weer niet. De ''tanks van Hamas'' en de bezette Palestijnen die ''ruzie'' hebben met hun bezetters omdat ze allebei meer grond willen. Enfin, dat maakt duidelijk(er) waarom ze bij dat Jeugdjournaal zich zo snel omver laten blazen door een maffe club als Likoed NL.

Sonja zei

Ik heb het met Jeugdjournalers proberen te bespreken, maar dat lukt gewoon niet (en geblockt). Sander van Hoorn zei: ik zal er eens naar kijken, maar ook niks meer van gehoord.

stan zei

een woordvoerder van likoed nederland weigerde tegenover mij te bekennen dat de oprichters van de likoed partij in israel joodse terroristen zijn geweest, en daar ook nog eens trots op waren, zoals shamir en begin. het feit dat likoed nederland het joods terrorisme verzwijgt is tekenend voor het fanatisme van deze zionisten.

Abu Pessoptimist zei

Stan,
Achterlijke idioten zijn het,geen gesprek is er met ze te voeren.

Ton Nuiten zei

Dát Likoed Nederland een geweldige sprookjesverteller is waaraan de gebroeders Grimm nog iets van zouden kunnen leren zouden zij nu nog onder ons zijn, is ook mij intussen meer dan duidelijk. Ik heb in het recente verleden enkele malen zijn site bezocht en onder al zijn posts stond "reacties gesloten" en met goede reden! De man achter Likoed is Tom Struick van Bemmelen, een VVD-er. Nu kwam ik hem enige tijd geleden tegen op een andere site "Oneworld" (of iets dergelijks) waar hij weer eens in de weer was met zijn pro-Israëlische fabels. De knaap was, bang als hij was voor eventuele kritische reacties op zijn site (vandaar "reacties gesloten"), aan de wandel gegaan om op andere sites er zijn sprookjes te vertellen. Ik heb hem op de genoemde site zijn oren zodanig gewassen dat die er nu misschien nóg rood van zijn; na drie á vier reacties van mijn kant op zijn leugens was Van Bemmelen vertrokken!

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...