donderdag 28 september 2017

VN geeft laatste waarschuwing aan firma's die zaken doen in bezet Palestijns gebied

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, prins Zeid Ra'ad al Hussein, is een tweetal weken geleden begonnen brieven te sturen naar zo'n 150 ondernemingen in Israel en daarbuiten, die zaken doen met Israelische nederzettingen of in Oost Jeruzalem. In de brieven worden de ondernemingen gewaarschuwd dat zij een plaats zullen krijgen op een ''zwarte lijst'' van ondernemingen die, in ''strijd met het internationaal recht en VN beslissingen'', zaken doen met en in de bezette gebieden.
De Israelische krant Haaretz heeft dat woensdag gemeld op gezag van een hoge Israelische functionaris aan die anoniem wilde blijven. Prins al Hussein, zo is al eerder gemeld, is van plan de zwarte lijst aan het eind van het jaar te publiceren. The Washington Post meldde in augustus staan dat onder meer de Amerikaanse ondernemingen Caterpillar, Priceline.com, TripAdvisor en Airbnb op de lijst voorkomen. Iraels tv kanaal Channel 2 News gaf twee weken geleden aan dat enkele van de grootste Israelische ondernemingen als Teva, Bank Hapoalim, Bank Leumi, Bezeq, Elbit, Coca-Cola Israel, Africa-Israel, IDB, Egged, Mekorot en Netafim er eveneens op staan.
Volgens Haaretz probeert een commissie bestaande uit ambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Strategische Zaken, Justitie en Economie de publicatie van de lijst nog tegen te houden. De deelnemers aan deze commisie gaan er echter vanuit dat dit niet zal lukken en dat de lijst in december verschijnt. Intussen worden echter de ondernemingen in kwestie benaderd met de mededeling dat de lijst ''niet bindend en dus onbelangrijk'' is. Verder worden regeringen benaderd met de mededeling dat meewerken aan de lijst neerkomt op meewerken aan een boycot van Israel. Hoge officials geven echter toe dat de ministeries van Strategische Zaken en dat van Economie intussen hebben gehoord dat in ieder geval sommige ondernemingen niet van plan zijn om hun contracten te vernieuwen of nieuwe verplichtingen aan te gaan
Kanaal 7, het tv kanaal van de kolonisten in Israel, haalt Yossi Dagan aan, het hoofd van de Raad van Samaria (het noorden van de Westoever). Hij zegt dat het gaat om een ''antisemitische'' uiting die niet gericht is op ''Judea en Samaria'' maar op de hele Staat Israel.Volgens hem zullen ''vooral de Arabieren die werken in de industriële zones van Judea en Samaria hiervan de gevolgen ondervinden''. Het doel van de Mensenrechtenraad van de VN is ''ons terug te brengen naar de grenzen van 1967 die door Abba Eban de Auschwitz grenzen werden genoemd,'' aldus Dagan. ''Hun doel is het ons terug te brengen naar Auschwitz.''   
Ik moet zeggen: heel treffend hoe zo'n Dagan in slechts een enkel woord de zaak weet terug te brengen tot de essentie. Allemaal antisemitisme. Voor Israel gelden nou eenmaal geen wetten. Die man is een premier in de dop.

1 opmerking:

Pieter te Baete zei

Ongetwijfeld ligt het mij. Ik zie de essentie van deze Jordaanse prins niet alwaar mensenrechten welig tiert.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...