maandag 11 september 2017

PA laat Issa Amro vrij op borgtocht maar aanklacht blijft

 Issa Amro, leider van de beweging ''Jongeren tegen de nederzettingen'' en één van de bekendste activisten in Hebron, is zondag op borgtocht vrijgelaten. De aanklacht tegen hem dat hij ''onenigheid'' zou hebben gezaaid en artikel 20 van de ''Wet op de Elektronische Misdrijven'' zou hebben overtreden, blijft staan.Eerder had een rechter van de Palestijnse Autoriteit gelast dat zijn arrest met vier dagen zou worden verlengd.
Zowel de mensenrechtenorganisatie Addameer,die zich vooral met het lot van gevangenen bezighoudt, als de journalisten Samira Hass van Haaretz veroordelen de arrestatie en vervolging van Issa Amro. Addameer schrijft dat de vervolging door Israel, en via de ''veiligheidscoördinatie'' met Israel ook door de Palestijnse Autoriteit, natuurlijk al jaren bekend is. Maar volgens Addameer is daar door onzekerheid over het lot van ded PA, en de ontwikkelingen in Gaza waardoor via Hamas de vijand van president Abbas, Mohammed Dahlan ineens weer op het toneel is verschenen, de vervolging intussen veel ernstiger scherper geworden. Nadat in Gaza een paar journalisten door Hamas waren opgepakt, kwam Abbas namelijk via een decreet met de ''Wet op de Elektronische Misdrijven'' en die stelt hem in staat op ruime schaal mensen die via Twitter, Facebook of Internet kritiek uiten in hun kraag te grijpen.

Amira Hass schijft dat Abbas had gemeld dat hij na de spanningen rond de al Aqsa moskee de veiligheidscoördinatie met Israel had stopgezet, maar dat nu wel de vraag rijst waarom hij met de arrestatie van Issa Amro een cadeautje aan de kolonisten in Hebron heeft gegeven. Amro, die een groot aantal mensen in Hebron inspireert zich geweldloos tegen de nederzettingen daar te blijven verzetten, wordt al door Israel vervolg, op grond van het deelnemen aan een demonstraties die uiteraard allemaal verboden zijn (Paletsijnen mogen niet demonstreren). Het feit dat hij nu ook de PA achter zich aan krijgt kan de kolonisten in Hebron alleen maar met vreugde vervullen.
Amro werd opgepakt omdat hij op Faceboek scherpe kritiek had geuit op de arrestatie door de PA van Ayman Qawasmeh, de directeur van het Minbar Hurriya radiostation dat door Israel uit de lucht was gehaald. Qawasmeh riep daarna president Abbas en andere Palestijnse leiders op om af te treden omdat ze er niets tegen hadden ondernomen. Amro bekritiseerde op Facebook het feit dat hij daarom werd opgepakt en dat de PA druk had uitgeoefend op Palestijnse journalisten om de zaak niet te melden. Qawasmeh is overigens intussen ook weer vrij. 

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...