zondag 10 september 2017

Jeruzalem gaat 176 woningen voor Joden bouwen in Palestijnse wijk Jabal Mukabir

 Jabal al Mukabir

De commissie voor Bouw en Planning van de gemeente Jeruzalem zal naar verwachting vandaag, zondag, een vergunning afgeven voor het bouwen van 13 nieuwe gebouwen met 176 wooneenheden midden in de Palestijnse wijk van Oost Jeruzalem, Jabal al Mukabir. De nieuwe huizen komen te staan naast een al bestaande Joodse nederzetting, Nof Zion, met 91 woningen. Nof Zion wordt daarmee de grootste Joodse nederzetting tot dit moment in het bezette, Arabische Oost Jeruzalem.
De NGO Vrede Nu, die dit meedeelt, voegt eraan toe dat de kwestie niet een aangelegenheid is die door de regering wordt beslist, maar dat de regering wel invloed kan uitoefenen en dat in het verleden ook heeft gedaan. Op dit moment lijkt het er echter op ''alsof de regering de remmen heeft losgegooid voor wat betreft het uitbreiden van nederzettingen in Palestijnse wijken'', aldus Vrede Nu.
En dat is nog niet alles, voeg ik eraan toe. Als premier Netanyahu, die op dit moment een week in het buitenland verblijft voor bezoeken aan Latijns Amerika en vervolgens de Algemene  Vergadering van de VN, weer terug is, ligt er een grote portie bouwplannen klaar voor de nederzettingen op de Westoever. Zou te maken kunnen hebben met het feit dat er nu een regering in Washington zit, die dit allemaal laat gebeuren zonder zelfs maar commentaar te geven.
De voorgeschiedenis van het nu goed te keuren bouwproject gaat overigens terug tot de jaren '90. Toen kochten Joodse Israeli's een stuk land in Jabal Mukabir van Palestijnen. Zij bereidden een bouwplan voor voor 395 wooneenheden, dat in 1994 werd goedgekeurd. Een kleine tien jaar later werd begonnen met de bouw van 91 huizen in een nederzetting die de naam Nof Zion kreeg.  Het project sloeg echter niet aan. Behalve kolonisten voelden te weinig mensen ervoor om temidden van Palestijnen te wonen en voor de meeste kolonisten waren de woningen te duur. Het gevolg was dat de projectontwikkelaar failliet ging en het project werd verkocht. Maar ongeveer een jaar geleden diende een firma met de naam “Shemini Properties Ltd,” die een belangrijk deel van het betreffende stuk land bezit, het huidige bouwplan in. Volgens Vrede Nu gaat het nu deze zondag om een simpele bureaucratische handeling, het oorspronkelijke plan is immers al goedgekeurd in 1994. Wel wordt er zondag nog gepraat over de vraag wie precies welk deel van het land bezit, want een andere firma die de rechten bezit voor de bouw van nog eens een 100tal huizen, betwist de afbakening.
In Shemini Properties Ltd. zijn verschillende firma's verenigd uit Australië, de Kaaiman Eilanden en de VS. De  man achter de firma is de Australische miljardair Kevin Bermeister, die ook diverse andere nederzettingen in Jeruzalem financiert. Mede eigenaar (voor 15%) is Rami Levy van Hashikma Marketing,de derde supermarktketen in grootte in Israel, met onder meer ook vestigingen in Beitar Illit, Gush Etzion, Sha'ar Binyamin, en Mishor Adumim op de Westoever.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...