dinsdag 12 september 2017

Voor straf een weekje geen water

Inwoners van het dorp Ein al Beida protesteren tegen de afsluiting van de waterleiding. (Ahmad al Bazz/Activestills.com).

Eén van de straffen die de altijd inventieve Israelische bezetters van de Westoever kunnen bedenken is het afsluiten van de watertoevoer. Dat gebeurde vorige week in het dorpje Ein al Beida in het noorden van de Jordaanvallei. Dar al Beide is één van de zeer weinige dorpen in de vallei die überhaupt water van de Israeli''s krijgt. Maar misschien heeft dat ermee te maken dat in het dorp ook een installatie staat van Mekorot, de Israelische watermaatschappij, die water oppompt. Die installatie staat er sinds 1982. Toen nam Mekorot het beheer van de watervoorzieningen van de Palestijnen over. Het opgepompte Palestijnse water gaat voor het grootste deel naar de nederzttingen.
Israel zette de leverantie van water aan Ein al Beida ruim een week geleden stop, omdat er ''illegale'' aftappunten waren gesignaleerd in het naburige dorp Bardala. De inwoners van Ein al Beid protesteerden. In het dorp zelf waren geen illegale taps en ze hebben het water nodig voor de landbouw waar ze van leven. Maar volgens het ''burgerbestuur'' (de naam van het militaire bestuur van de Westoever) was de afsluiting nodig om de illegale tappunten te kunnen afsluiten.
Inmiddels is de levering aan Ein al Beida weer hersteld, al is het nu minder dan de 245 kubieke meter per uur die het dorp daarvoor ontving. Volgens het hoofd van de dorpsraad, Mustafa Foqaha, is de hoeveelheid de laatste paar jaar gestaag geslonken; 245 kubieke meter is volgens hem niet genoeg voor de 1.600 inwoners. Foqaha noemde de afsluiting overigens een straf. De Israeli's zouden zo de Palestijnen de diefstal van hun eigen water betaald willen zetten. Een jaar geleden was dit ook al eens gebeurd.
De pompinstallatie va Mekorot in Eind al Beida. Volgens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie al Haq hebben de nederzettingen op de Westoever de beschikking over zes keer zoveel water als de Palestijnen.

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...