vrijdag 8 september 2017

Israelische oud-staatssecretaris staat terecht wegens corruptie

Kirschenbaum

Tegen de vroegere Israelische staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Faina Kirschenbaum, is donderdag voor de rechtbank van tel Aviv een proces begonnen wegens corruptie. De vroegere staatssecretaris, die ook secretaris generaal van de Yisrael Beitenu partij van Avigdor Lieberman is geweest, wordt beschuldigd van een lange lijst vergrijpen, waaronder het aannemen van steekpenningen, fraude, misbruik van vertrouwen, het witwassen van geld en belastingontduiking. Deze zaken werden gepleegd van 2006 tot 2014. De staat eist een bedrag van 5.7 miljoen shekel (ruim 1,5 miljoen euro) van Kirschenbaum terug.
Nog negen andere verdachten staan met haar terecht. Er zijn 470 getuigen opgeroepen. Bij het begin van het proces werd een 'plea bargain' (schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering) getekend met één van de andere verdachten, Efi Peles, de penningmeester vaan de regionale raad van Matei Binyamin (een raad van nederzettingen op de Westoever). Hij werd nu alleen nog voor misbruik van vertrouwen veroordeeld, niet meer voor corruptie, en kreeg een taakstraf.
Kirschenbaums zaak staat overigens niet op zich. Corruptie en fraude zijn een vaker voorkomend kwaad in Israel. De laatste bekend overheidsfunctionaris die ervoor veroordeeld werd was expremier Ehud Olmert. De volgende die ervoor terecht zal staan is vermoedelijk premier Netanyahu. In 2000 werd de huidige minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas) veroordeeld, in 2009 belandden ex-minister van Gezondheid Shlomo Benizri (Shas) en zijn oud-collega Avraham Hirchson van Financiën (Kadima) wegesn corruptie in de gevangenis.

1 opmerking:

Pieter te Baete zei

Wanneer wordt de eerste Nederlanse zittend publiek functionaris berecht en veroordeeld.

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...