dinsdag 5 september 2017

Bejaard echtpaar uitgezet in Sheikh Jarrah (Jeruzalem), nog zes andere families zullen volgen

Israelische politie eenheden hebben dinsdagmorgen een Palestijnse familie uit hun huis gezet in de wijk Sheikh Jarrah in Oost Jeruzalem.  De 84-jarige Ayyoub Shamasna en zijn 75-jarige vrouw werden op straat gezet, en terwijl hun inboedel in een vrachtauto werd geladen namen Israelische tieners hun intrek in hun huis.
 Het was de eerste uitzetting in Sheikh Jarrah sinds 2009. In dat jaar werden de families Um Kamel, al-Kurd, Ghawi, en Hanoun uitgezet. Maar dit jaar zullen er nog meer uitzettingen volgen. Behalve de familie Shawasna zijn er nog zes andere families die deze week zogenaamde eviction orders (uitzettingsbevelen) ontvingen, namelijk leden van de families Tarwa, Shalalda, and Bader. Het gaat daarbij om nog eens zes huizen waarin 30 mensen wonen. In Sheikh Jarrah zijn verschillende projecten gaande, waarbij de wijk langzaam wordt omgetoverd in de wijk ''Shimon haTzaddik'', wat de naam is van een Joodse wijze wiens graf zich in de wijk bevindt. De omstreden Jeruzalemse sneltram stopt al bij een halte met die naam.
De Shamasna's stammen oorspronkelijk uit het dorp Qatannah op de Westoever vlak bij de groene lijn (de toenmalige grens), maar werden vandaar verdreven toen Israel in 1948 werd gesticht. Sinds 1964, dus 53 jaar, woonden zij in het huis van waaruit ze nu zijn verjaagd. Tot 1967 huurden ze het van de Jordaanse overheid. Na de verovering van Jeruzalem werd de ''Custodian of Absentee Property'' hun huisbaas, maar die weigerde in 2009 het contract te vernieuwen.
Dat ze er uit zijn gezet is te danken aan een racistische Israelische wet, die het mogelijk maakt dat bezit dat vóór 1948 Joods is geweest, weer door zijn eigenaren (of hun erfgenamen of plaatsvervangers) wordt geclaimd. (Voor Palestijnse eigenaren geldt de wet uiteraard niet). Met behulp van deze wet heeft een organisatie van kolonisten hen er via lange procedures uiteindelijk uit geprocedeerd. Op 21 augustus werd hun laatste bezwaarschrift door het hooggerechtshof verworpen.
In de wijk Sheikh Jarrah is een duidelijke verjoodsing aan de gang. Volgens de kolonistenorganisatie Nahalat Shimon is het in de 19e eeuw een Joodse wijk geweest en volgens de  organisatie Ir Amim zijn de kolonisten erop gebrand er opnieuw een Joodse wijk van te maken. In 2011 werd het markante Shephard Hotel (ooit de residentie van Hajj Amin al Husseini) gesloopt om plaats te maken voor 20 woningen voor kolonisten. Inmiddels zijn er gevorderde bouwplannen voor een yeshiva (religieuze hogeschool) ''Or Sameakh'' van diverse verdiepingen, een kantoorgebouw van zes verdiepingen en een gebouw van vijf verdiepingen met tien woningen voor Joden. Op de onderstaande kaart van de organisatie ''Vrede Nu'' is te zien hoe de Joodse vestigingen en plannen zich over de wijk uitbreiden:
De blauwe vakjes zijn plaatsen waar al Joden wonen, de rode zijn huizen die op de nominatie staan om te worden ontruimd, en de gele plekken zijn de bouwplannen. (Dubbelklik op de foto om een grotere versie te zien).

Geen opmerkingen:

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...