zondag 17 september 2017

Hamas zet stap op weg naar Palestijnse eenheid

Twee leiders van Hamas: de opperste leider Ismail Haniye (l), en Yahya Sinwar, die hem opvolgde als de leider Van Gaza.

De Palestijnse beweging Hamas heeft erin toegestemd besprekingen te beginnen met de rivaliserende Fatah beweging over de vorming van een eenheidsregering en het houden van verkiezingen in de Palestijnse gebieden. In een verklaring die het zondag uitgaf zei Hamas dat het de ''administratieve commissie'', die in Gaza fungeerde als een rivaal van de Palestijnse Autoriteit, heeft ontbonden en dat het de ''consensus regering'' uitnodigt onmiddellijk in Gaza haar taken te gaan uitvoeren.
In de verklaring zegt Hamas dat het gebaar is gebaseerd op ''onze wens nationale eenheid te bereiken'' en dat het tegemoet komt aan "de genereuze Egyptische pogingen, die voortkomen uit de Egyptische wens om de verdeeldheid te beëindigen en verzoening te bewerkstelligen''.
De verklaring werd uitgegeven nadat delegaties van Hamas en van Fatah zaterdag afzonderlijk in Cairo besprekingen hadden gehad. Eerder, afgelopen week, hadden de Egyptenaren onderhandelingen gevoerd met een delegatie van Hamas.
De deling tussen Hamas en Fatah bestaat sinds 2007. Nadat Hamas een jaar eerder de Palestijnse verkiezingen had gewonnen, werd een ''regering van nationale eenheid'' gevormd, die onder Israelische druk kort tijd later werd ontbonden. Een door de VS en Israel gesteunde poging van Fatah om Hamas in Gaza aan de kant te zetten, werd vervolgens door Hamas verijdeld. Daarna was Hamas de enige belangrijke factor in Gaza.
In 2011wist Egypte, nadat eerdere pogingen waren mislukt, een akkoord te bereiken over een verzoening. Dat werd echter nooit uitgevoerd. Een poging om in 2014 opnieuw een regering van nationale eenheid te vormen, werd verhinderd doordat Israel een conflict uitlokte dat uitliep op de ''Protective Edge'' invasie van Gaza van dat jaar.
De verklaring van deze zondag van Hamas werd in voorzichtige woorden begroet door een hoge functionaris van Fatah, Mohammed Aloul. Hij noemde het nieuws ''bemoedigend'' maar voegde eraan toe dat we 'eerst moeten zien dat het echt gebeurt voor we de volgende stap zetten''.

2 opmerkingen:

Mark r zei

Uit de jazeera link:
Nabil Shaath, an adviser to Abbas, told Al Jazeera that Fatah was "very optimistic" and "ready".

"Once the consensus government ... starts ruling Gaza and the West Bank, starts developing economically and starts solving the economic problems of the Gazans, that first step will set real optimism for the second step, which is elections," he told Al Jazeera from Ramallah.

Deze reactie, beloofd weinig goeds. De eerste stap kan niet gezet worden door israel maar de verkiezingen worden er wel afhankelijk van gemaakt. Hereniging gaat er niet komen als fatah zich zo op blijft stellen, wel een nieuwe strafexpeditie in gaza.

Abu Pessoptimist zei

Mark r.
Volgens mij is het te vroeg voor welke conclusie dan ook. Laten we afwachten.
(Overigens is Nabil Shaath een onverbeterlijke optimist. Een Amerikaanse journalist zei eens toen we naar hem hadden geluisterd dat als hij praatte je altijd al ''de kerstklokken kon horen luiden.'' Een beetje off topic, want Shaath is moslim, maar wel een rake typering).

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...