Tweederde van de Palestijnen in de bezette gebieden wil dat president Mahmoud Abbas opstapt. Slechts 27 procent wil dat hij blijft. Dat blijkt uit een enquete die het Palestijnse onderzoekscentrum van Khalil Shikaki, ''Center for Policy and Survey Research'' (PSR) tussen 14 en 16 september heeft gehouden.
Volgens die cijfers wil 67 procent van Abbas af. Drie maanden geleden was dat nog 62 procent. Volgens het centrum ziet 60
procent op de Westoever hem niet meer zitten en 80 percent in de Gaza Strook. Drie maanden geleden was dat in beide delen van de bezette gebieden vijf procent minder.
Volgens het centrum speelt de recente wet op de ''Cybermisdaad'' waarschijnlijk een rol, op grond waarvan diverse journalisten en anderen die zich kritisch op de Palestijnse Autoriteit uitlieten werden gearresteerd. Ook de beperkende maatregelen die Abbas de Gaza strook oplegde, zoals het niet meer betalen voor door Israel geleverde elektriciteit en de vermindering van uitreis mogelijkheden voor zieken of de sterk verminderde import van medicijnen, hebben waarschijnlijk invloed gehad.
Tegen de achtergrond van het gegroeide aantal arrestaties van journalisten en activisten toonde tenminste 80% van de ondervraagden zich bezorgd over de toekomst van de vrijheden in Palestina. Op de Westoever was dat 85%, in de Gaza Strook 71%. De helft van alle Palestijnen (50%) zien de Palestijnse Autoriteit intussen ook als een last, terwijl nog maar 44% haar al een ''verworvenheid'' beschouwt.
Als een consequentie zou Abbas ook de presidentsverkiezingen verliezen als hij nu mee zou doen als een kandidaat.Als het zou gaan tussen hem en Ismail Haniyeh, de leider van Hamas, zou Haniyeh 50% krijgen en hijzelf 42%. Als ook Fatahleider Marwan Barghouthi (die door Israel wordt vastgehouden in de gevangenis) mee zou doen, zou Abbas echter niet meer dan 20 procent krijgen, 43% zou gaan naar Barghouthi en Haniyeh zou 33% scoren. Als het alleen tussen Barghouthi en Haniyeh zou gaan, zou Barghouthi 59% krijgen en Haniyeh 36%. Fatah blijft intussen het populairst: 36% zou bij verkiezingen op Fatah stemmen en niet meer dan 29% op Hamas.
Wat de situatie van de Palestijnen betreft, vond 40 procent dat het belangrijkste doel moet zijn het beëindigen van de bezetting. Drieëndertig procent vindt echter dat het verwezenlijken van het Recht op Terugkeer van de in 1948 verjaagde Palestijnen het belangrijkst is.
Als tactiek bij de afwezigheid van vredesbesprekingen steunt 71% het lid worden van internationale organisaties, is 67% voor geweldloos volksverzet, wil 45% een nieuwe gewelddadige intifada en is 47% voor het opheffen van de Palestijnse Autoriteit.
De kansen voor het stichten van een Palestijnse staat in de komende vijf jaar is volgens 70% ''zeer klein tot onmogelijk'', terwijl 28 procent toch nog optimistisch die kans het predicaat ''gemiddeld tot goed'' meegeeeft. Niet meer dan iets minder dan een derde (31%) is voor een ''éénstaatsoplossing'', 67% is daar tegen.
Wat het ''vredesproces'' betreft denkt 74 procent van de Palestijnen dat de Amerikaanse regering Trump “niet
serieus is bij haar pogingen''. Niet minder dan 83 procent denkt ook dat de regering Trump zich bevooroordeeld ten gunste van Israel zal gedragen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram
Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden. Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...
-
Het is weer het seizoen van de olijven ...en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boerenIsraelische kolonisten in actie bij een aanval op Palestijnse boeren die hun olijven willen oogsten. (Foto Shehab News) Let op: 24x u...
-
De tv-rubriek OP1 haalde Mirjam Bikker "van de ChristenUnie erbij om het demonstratierecht aan de orde te stellen. De Volkskrant cite...
-
Begrafenisprocessie van de gedode leden van de familie Abu Hattab in Gaza (Foto Palestinian Chronicle) De druk op Israel om een bestand aa...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten