Smotrich |
De Nationale Unie, een ultra rechtse Israelische partij, heeft dinsdag op haar conventie een plan aangenomen om de Westoever te annexeren. De Palestijnse inwoneners krijgen in het plan de mogelijkheid te kiezen tussen een ''zich overgeven of wegwezen'', dat wil zeggen: het accepteren van beperkt zelfbestuur in drie administratieve gebieden, of met hulp van Israel vertrekken naar een Arabisch land.
Het plan werd unaniem aangenomen, onder meer met steun van minister Uri Ariël van Landbouw en de leden van de Knesset Betzalel Smotrich en Moti Jogev. De Nationale Unie heeft parlementsleden in de Knessetfractie van Habayit Hayehudi van Naftali Bennett en een minister in het kabinet. De twee partijen hebben een lijstverbinding. Bennett zelf was overigens niet aanwezig op de conventie. Hij heeft een aantal jaren gelden een eigen plan voor annexatie van een deel van de Westoever (Area C) ingediend.
Volgens een verklaring van de Nationale Unie mikt het plan erop ''het gangbare discours te veranderen en een waar alternatief te bieden voor welk plan dan ook dat het land wil delen''. Het plan wordt het ''Plan van de Beslissing'' genoemd.
Het plan werd verdedigd door Betzalel Smotrich, die stelde dat ''na 'honderd jaar van het managen van het conflict de tijd is gekomen voor een beslissing''. Hij memoreerde dat de twee statenoplossing (''het principe van links'') door een groot deel van het Israelische leiderschap was overgenomen en uiteindelijk, ''jammer genoeg'', ook zelfs door rechts. Maar dit plan, wilde dat corrigeren en was volgens hem gebaseerd op de grondbeginselen waarop het zionisme berustte. ''We gaan er niet vanuit dat er hier twee versies bestaan die gelijk zijn. Er is één kant die gelijk heeft en een andere die het recht ondermijnt van Israel om te bestaan als een Joodse staat. We moeten de Arabieren en de hele wereld inprenten dat er geen kans is dat er een Arabische staat wordt gevestigd in Eretz Jisrael (het Land van Israel),'' aldus Smotrich.
Het plan biedt de Palestijnen de keus tussen het opgeven van hun nationale aspiraties of vertrekken. Wie zijn nationale aspiraties opgeeft mag blijven. De Palestijnen die dat doen krijgen dan stemrecht voor beperkt zelfbestuur in drie gebieden, maar in ieder geval voorlopig geen stemrecht voor de Knesset. Degenen die weigeren hun nationale aspiraties op te geven krijgen hulp bij vertrek. En, een derde optie: zij die verzet blijven plegen zullen (nog) harder worden aangepakt dan tot nu toe.
Vreemd genoeg waren leden van de Nationale Unie beledigd bij de suggestie dat het plan racistisch zou zijn, volgens de krant Haaretz. Partijvoorzitter Ofir Sofer zei dat het uiteindelijk de Palestijnen die bleven burgerrechten zou aanbieden, maar natuurlijk niet meteen. Trouwens Arabieren in Israel dienden ook niet in het leger, voegde hij eraan toe en in Oost Jeruzalem stemden ze niet voor de Knesset. Het a daaro, niet racistosch. Ook het woord ''verdrijving'' voor Palestijnen die niet hun nationale aspiraties wilden opgeven wees hij van de hand. Het ging volgens hem om ''hulp bij vertrek''.
Premier Netanyahu stuurde een videoboodschap naar de conventie waarin hij zei blij te zijn dat het onderwerp werd besproken van het bewonen van ''het hele land van Israel, inclusief Judea en Samaria dat 70 jaar geleden verlaten en leeg was maar nu bloeide''. Hij sprak zich echter niet duidelijk uit over ''het Plan van de Beslissing''.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten