maandag 4 september 2017

Palestijnse Autoriteit arresteert directeur van radiostation en activist die daar kritiek op leverde

'Issa Amro

Palestijnse ''veiligheidstroepen'' hebben maandag de mensrechtenactivist 'Issa Amro uit Hebron gearresteerd wegens een post op Facebook, waarin hij de Palestijnse regering had bekritiseerd wegens een eerdere arrestatie die dezelfde troepen zondag hadden verricht.
De eerdere arrestatie betrof Ayman Qawasme, eveneens uit Hebron, de directeur van het Hurriya medianetwerk, dat donderdag door Israelische troepen werd doorzocht en vervolgens voor zes maanden werd gesloten. Het Hurriya media netwerk is de beheerder van radio Manbar al Hurriya en Nawras televisie. Qawasmeh leverde bij die sluiting door de Israeli's, die dat nu al voor de vierde keer deden, scherpe kritiek op onder meer president Abbas, premier Hamdallah en de gouverneur van Hebron. Omdat zij het station niet hadden kunnen beschermen riep hij hen op af te treden. Drie dagen later, op zondag,  pakte de politie van de Palestijnse Autoriteit hem op.
'Issa Amro, de oprichter en leider van ''Jeugd tegen de Nederzettingen'' in Hebron en een vroegere medewerker van de mensenrechtenbeweging B'tselem, leverde op zijn Facebook zondagavond stevige kritiek op deze arrestatie en op het onderdrukken van de vrije meningsuiting door de PA. Maandag midden op de dag stonden de troepen van de Palestijnse Autoriteit voor zijn deur en werd ook hij gearresteerd.
Mensenrechtenbewegingen, waaronder Amnesty International, leverden meteen een scherpe veroordeling van deze arrestatie. De onderdirecteur Midden Oosten en Noord Afrika van Amnesty, Magdalena Mughrabi, stelde dat er de laatste tijd een alarmerende toename van het aantal aanvallen op media en de vrijheid van meningsuiting had plaatsgevonden, zowel van de kant van de Palestijnse autoriteiten op de Westoever als van Hamas in Gaza. Daarbij waren journalisten en anderen gearresteerd en oppositionele websites gesloten, aldus Mughrabi. ''In plaats van door te gaan met het tot zwijgen brengen van kritische geluiden zouden de Palestijnse autoriteiten onmiddellijk 'Issa Amro  onvoorwaardelijk in vrijheid moeten stellen en moeten ophouden met het lastig vallen en intimideren van activisten en anderen die het aandurven vrijelijk hun mening te uiten,'' zo luidde haar verklaring.
 Het Palestijnse persbureau Ma'an News tekent hierbij aan dat een en ander het gevolg is van een nieuwe wet gericht tegen ''Cyber misdaden'' die de Palestijnse president in juni heeft aangenomen en die door mensenrechtengroepen als ''draconisch'' is omschreven of zelfs ''één van de slechtste wetten die de PA ooit heeft uitgevaardigd''. De wet stelt dat het melden of berichten over zaken die schadelijk zijn voor de Palestijnse Autoriteit bestraft kan worden met zware gevangenisstraffen en hoge boetes, zonder dat duidelijk wordt gedefinieerd wat onder ''schadelijk'' wordt verstaan. Een aantal journalisten is al op grond van de wet gearresteerd. Afgezien daarvan is een aantal websites gesloten en zijn, naar Israelisch voorbeeld, mensen opgepakt wegens posts op Facebook.
Ook zonder de nieuwe wet waren er overigens al vele klachten over inbreuken op de vrijheid van meningsuiting door de PA. Ma'an voegt er in dat kader aan toe dat president Abbas na de crisis rond de Aqsa moskee had gezegd dat hij zijn ''veiligheidscoördinatie" met Israel had stopgezet, maar dat er intussen berichten zijn die erop wijzen dat die coördinatie gewoon in het geheim is voortgezet. Eén van de aanwijzingen zou zijn dat Israeli's en de PA politie gewoon als tevoren in tandem werken bij het maken van arrestaties.        
Ayman Qawasmeh

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...