donderdag 25 november 2010

Israel walst moskee plat in dorpje bij Tubas en vernielt landbouwprojecten

Tubas

Israel heeft donderdag zijn sloopwerkzaamheden in de Jordaanvallei voortgezet. Bulldozers hebben in de vroege ochtend de moskee platgereden van het dorpje Khirbet Yarza, een gedeelte van het grotere dorp Tubas dat gelegen is ten noorden van Nablus en op korte afstand van de rivier de Jordaan. Ook enkele schuren van het dorp van 200 inwoners werden vernield. 
Volgens de dorpelingen stond de moskee er al voordat Israel in 1967 de westelijke Jordaanoever veroverde en waren de papieren in orde. Volgens het militaire bestuur (de zogenoemde Civil Administration) was er sprake van een uitbreiding van een gebouw waarvan 'de dorpelingen zeggen dat het een moskee is' en waren de papieren waarin de sloop ervan en van de schuren werd aangekondigd drie maanden geleden uitgereikt. Ze hadden in beroep kunnen gaan, aldus een woordvoerder, die er niet bij zei dat een dergelijk beroep vrijwel nooit slaagt.

Update: Al-Jazeera English maakte de volgende reportage:

De bulldozer zijn  deze week trouwens sowieso actief. Woensdag werden twee landbouwprojecten bij Salfit, die door het Palestijnse Autoriteit waren gestart en waarmee enkele tonnen waren gemoeid, onklaar gemaakt. Het ging om een rehabilitatie-project bij Wadi Qana waarmee 120.000 dollar was gemoeid. Een irrigatiekanaal werd vernield, en een waterreservoir, uitrusting om water te transporteren naar sinaasappelplantages en een hek op de plantage werden verwijderd en in beslag genomen. Ook een project bij het dorp Qarawat Bani Hassan dat door de PA werd gefinancierd moest eraan geloven. 
De Jordaanvallei valt de categorie die onder de Oslo-akkoorden tot Area C werd bestempeld, het gebied dat uitsluitend onder Israelisch beheer staat. Een rapport van de VN-organisatie OCHA meldde in 2009 dat in ongeveer 70% van deze  'Area C' bouwen totaal verboden is, terwijl in de resterende 30%  zoveel restricties gelden dat daar in feite effectief ook nagenoeg sprake is van een bouwverbod.
Eerder meldde ik al op dit blog dat woensdag ook stallen en andere gebouwen werden vernield in Massu'a en bij Jiftlik. in de Jordaanvallei.   Maar overigens blijven de problemen niet beperkt tot de Jordaanvallei. Woensdag werd ook ongeveer 50 dunam land van het dorp Jalud bij Nablus omgewerkt om er een weg aan te leggen van de nederzetting Shilo naar de nederzetting Shavut Rachel.
UpdateII: Joseph Dana heeft een iets uitgebreidere post op +972 Magazine over de sloopactiviteiten van de afgelopen paar dagen.

Geen opmerkingen:

Israelische politieman maakt zich schuldig aan executie

Hamdi Mufleh  Een lid van de Israelische grenspolitie heeft vrijdagavond vroeg in Huwara (even ten zuiden van Nablus ) een openbare executie...