dinsdag 17 juni 2014

Israel voert aantal arrestaties op tot 200, nu ook ''schoonmaakacties'' in Nablus

IDF forces in Nablus, Monday night (Photo: IDF Spokesman)
Troepen verzamelen zich voor de ''grote schoonmaak'' in de omgeving van Nablus (Foto Israelische leger/YNet)

Het Israëlische leger heeft zijn operaties die de zoekactie naar drie scholieren van religieuze scholen in de nederzettingen begeleiden.maandagnacht uitgebreid naar de regio Nablus in het noorden van de Westoever. Daar werden 1.000 man troepen ingezet bij grootscheepse razzia's in onder meer het Balata-vluchtelingenkamp en de plaats Awarta.
Er werden volgens de krant Haaretz opnieuw 41 Palestijnen opgepakt. Het totaal dat nu tijdens de ''zoekactie'' van het leger en de geheime diensten is vastgenomen ligt nu rond de 200. Volgens de krant werden ook wapens gevonden, waaronder pistolen, munitie en explosieven. Een machinewerkplaats die volgens het leger ''geïmproviseerde wapens'' zou maken, werd gesloten. Een hoge militair beschreef de operatie als een ''soort van grote schoonmaak''. Hij zie erbij dat het leger zich op Nablus richtte en dat in de komende dagen ook zal blijven doen omdat dit in het verleden een ''hoofdstad van het terrorisme'' was geweest.
Ook elders liet het leger opnieuw zien dat de ''zoekactie'' nogal wat bijbedoelingen heeft. Een ervan is Hamas kapot te maken en zo mogelijk een wig te drijven tussen Hamas en Fatah. In Bethlehem (let wel: ''Area A'', waar de PA de baas zou moeten zijn) werden computers in beslag genomen van een organisatie die banden zou hebben met Hamas. Hoge officieren van het leger, meldt Haaretz, besloten maandag in een vergadering Hamas een ''speciale behandeling te geven'', wat inhoudt dat ze de komende dagen iedereen gaan arresteren die ''geïnfecteerd is met Hamas'', in de termen van een hoge ome van het leger. Israel heeft al drie oud-ministers, de voorzitter van het parlement en een groot aantal parlementsleden van Hamas opgepakt. Gisteren werd in het kader van de persvrijheid ook de manager van de Al-Aqsa tv uit Gaza op de Westoever gearresteerd.
Maandagnacht werden ook weer vier luchtaanvallen op de Gaza-strook uitgevoerd. Die zouden ene antwoord zijn geweest op raketten die eerder op de dag richting Israel gingen.
De Israelische premier Benjamin Netanyahu belde maandag met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas om hem te vertellen dat hij verwacht dat de Palestijnse Autoriteit helpt bij het zoeken naar de drie vermiste jongens. Het bureau van Abbas gaf een verklaring uit waarin zowel de kidnapping werd veroordeeld als de massale Israelische actie die er nu op is gevolgd.
Bij het Qalandiya checkpoint bij Ramallah raakten maandag zes Palestijnse jongeren gewond bij botsingen met Isarelsiceh militairen. Eén van hen, de 17-jarige Yazan Yacoub, werd levensgevaarlijk gewond door scherpe kogels in borst en buik. Hij is geopereerd en verblijft in de intensieve care. De botsingen vonden plaats tijdens een protest van honderden jongeren tegen het feit dat het leger zondag de 20-jarige Ahmed Sabarin uit het Jalazoun-kamp dood heeft geschoten.

Geen opmerkingen: