zondag 29 juni 2014

Raket uit Gaza veroorzaakt brand, Israel voert luchtaanvallen uit


De brandende verffabriek in Sderot. De brand is intussen geblust.

De Israelische luchtmacht heeft zondag opnieuw luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd, nadat in de nacht daarvoor vijf raketten richting Israel waren afgevuurd. Zaterdagavond voerde Israel ook al drie luchtaanvallen uit, als antwoord op eerdere raketten uit Gaza, waarvan er een een dieseltank raakte van een verffabriek in de plaats Sderot. In de fabriek brak daarop brand uit. De overige raketten vielen in open terrein. De brand in de verffabriek werd in de loop van de avond weer geblust.
De Israelische luchtaanvallen heetten te zijn gericht op ondergrondse raketlanceerders en trainingsplaatsen. Volgens de Palestijnen werd ook schade aangericht aan woonhuizen.
Haaretz meldt dat het Israelische leger Hamas verantwoordelijk houdt voor het afvuren van de raketten. De verantwoordelijkheid voor het afschieten van de raketten werd echter zondag opgeëist door de Nasser Salah al-Din Brigades, de militaire arm van de Volksverzetscomités in Gaza. De groep, die geen banden heeft met de Volksverzetscomités op de Westoever zei dat vier raketten te hebben afgevuurd richting de regionale raad van Eshkol, drie naar Sderot en drie richting andere doelen in Israel. 
Vrijdag doodde Israel met een luchtaanval twee Palestijnen die lid waren van de Volksverzetscomités, toen zij in een auto reden in de buurt van hert Shati-kamp. Eén van de twee zou de volgende dag in het huwelijk zijn getreden. Deze ''buitengerechtelijke moord'' werd door Israel uitgevoerd nadat de laatste dagen weer verschillende raketten op Israel waren afgeschoten. De toename van het aantal op Israel afgeschoten raketten had vermoedelijk te maken met de zoekactie, annex strafactie onder de naam ''Broeders Hoeder'' die Israel de afgelopen dagen aan het uitvoeren was op de Westoever, waarbij honderden huizen overhoop werden gehaald, tenminste zes Palestijnen werden gedood en ongeveer 600 Palestijnen werden gearresteerd.

5 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

De Gazastrook wordt al meer dan twee weken gebombardeerd en nog steeds lees je nooit dat "raketten" uit de Gazastrook een reactie zijn op het Israelisch geweld. Ook hier niet. Dat valt me deze keer toch een beetje tegen.

Abu Pessoptimist zei

O? Ik schreef: ''De toename van het aantal op Israel afgeschoten raketten had vermoedelijk te maken met de zoekactie, annex strafactie onder de naam ''Broeders Hoeder'' die Israel de afgelopen dagen aan het uitvoeren was op de Westoever, waarbij honderden huizen overhoop werden gehaald, tenminste zes Palestijnen werden gedood en ongeveer 600 Palestijnen werden gearresteerd.''
De eerste Israelische luchtaanvallen waren toch echt antwoorden op Palestijnse raketten. Maar die waren weer een reactie op de operatie `Broeders Hoeder. Wat wou je nog meer weten?

Engelbert Luitsz zei

Nou, zoals je het stuk begint. Israel doet het "nadat" of "als reactie op", maar bij de Palestijnen is het "vermoedelijk".

Israel voert voortdurend aanvallen uit op de Gazastrook, ook in de vorm van invallen met bulldozers en tanks, fake attacks met F-16's, sound bombs, targeted kilings met drones, en psychologische en economische oorlogvoering. Maar veel blijft buiten het nieuws, behalve als er raketten uit Gaza komen, dan wordt dat breed uitgemeten.

Het voortdurend provoceren om een kleine reactie uit te lokken zodat ze heel hard kunnen "terugslaan" is al bekend vanaf de jaren 50 en later ook door onder anderen UNIFIL-waarnemers geconstateerd in Syrië en Libanon.

De manier waarop je het stuk begint geeft weer hoop aan hasbaristen: zie je wel, eerst komt er iets uit Gaza en dan doen wij pas wat terug. Dat is pertinent niet waar.

Abu Pessoptimist zei

Engelbert,
Ik voer geen oorlog met de hasbaristen. Die kunnen de pot op wat mij betreft. Zij verdedigen Israel tegen elke prijs. Ik wil niet in het tegenovergestelde vervallen: Israel tegen elke prijs zwart maken.
Het gaat mij erom onverschilligheid, niet willen weten en het niet, onvoldoende of onjuist coveren van nieuws uit Israel-Palestina (en trouwens ook de omstreken daarvan) aan de kaak te stellen. Mijn belangrijkste wapens daarbij zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Iets moet gebaseerd zijn op bronnen. Vandaar dat ik schrijf dat iets ´´vermoedelijk´´ is als nergens is aangegeven wat de ware reden is dat iets gebeurt, maar we wel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk kunnen aannemen hoe het in elkaar zit. In dit geval die raketten dus. En wat je schrijft over Israelische uitlokkingstactieken e.d., allemaal tot je dienst en heel interessant, maar in dit geval niet zo erg relevant, want niet van toepassing volgens mij.

Engelbert Luitsz zei

Ok, Abu, we zullen het binnenkort wel zien. Ik zie te veel overeenkomsten met het uitlokken van bijvoorbeeld de Tweede Intifada of Cast Lead. Voor mij is die zogenaamde "zoekactie" niets anders dan een weloverwogen provocatie.
20.000 doden in Libanon waren niet genoeg om in te zien wat Israel voor een land is, dus je vraagt je af wat er in godsnaam moet gebeuren wel men eindelijk inzien waar we mee te maken hebben.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...