dinsdag 17 juni 2014

Zijn kidnappers van kolonisten terroristen?

Update: Israelische media verdraaiden de woorden van Zoabi. Zijn de kidnappers van drie jonge kolonisten bij een nederzetting op de Westoever terroristen? Hanine Zoabi, lid van de Israelische Knesset voor de Arabische Balad-partij vindt van niet. Ze werd geïnterviewd voor de Israelische radio en zei tegen interviewer Sharon Gal die in haar vraag kennelijk het woord ''terroristen'' gebruikte:
MK Hanin Zoabi
Zoabi
"Het zijn geen terroristen, ik ben het niet met je eens! Ze hebben geen andere manier om hun situatie te veranderen en ze moeten hun toevlucht tot dit soort maatregelen nemen totdat Israel een beetje wakker wordt en het lijden van anderen gaat voelen," zei Zoabi. Daarna hing ze op, de luisteraars en interviewer Gal  verbijsterd achterlatend.
Inmiddels is ze in moeilijkheden.
 Update: Die moeilijkheden zijn echter in eerste instantie vooral de schuld van de Israelische media, want die hebben haar woorden stelselmatig verdraaid, of liever gezegd: ze hebben er stelselmatig elementen uit weggelaten.  Op de site van Richard Silverstein kunnen we lezen wat ze echt zei.
 Dit:  “Waarom wordt het vreemd gevonden dat mensen die onder de bezetting leven en een leven leven dat zo afschuwelijk is in een situatie waarbij Israel dagelijks Palestijnen kidnapt? Is het dan zo vreemd dat ze op deze manier optreden? Het zijn geen terroristen. Ook al ben ik het niet met ze eens, het zijn mensen die geen mogelijkheden zien om hun eigen situatie te veranderen. Dus zijn ze gedwongen deze middelen te gebruiken totdat Israel wijzer wordt en het lijden ziet en en voelt wat het lijden is van de ander.''
Het ''Ook al ben ik het niet met ze eens'', werd overal weggelaten (evenals trouwens haar opmerking over Israel dat dagelijks kinderen kidnapt).
Isareslsche media zouden eigenlijk nooit  mogen worden aangehaald als het over Palestijnen gaat, want dan zijn ze zo onbetrouwbaar als de pest. Vandaar dus, dat Zoabi opnieuw onder vuur ligt. Opnieuw, want de Israelische politiek buitelde ook al over haar heen toen ze in 2010 meereisde op het Turkse hulpschip de Mavi Marmara, dat door Israel werd geënterd met negen dode Turken als gevolg.  Minister van Buitenlandse Zaken Liberman (Yisrael Beitenu) schreef op zijn Facebookpagina dat niet alleen de kidnappers terroristen zijn, maar Zoabi eveneens. Hij voegde eraan toe dat zij ''hetzelfde lot'' zou moeten delen als de kidnappers.
Het Knessetlid Miri Regev (Likud) dat Zoabi al vaker voor ''verrader'' heeft uitgemaakt, riep: ''Verban haar naar Gaza en neem haar haar diplomatieke immuniteit af. Dit is verraad. Ze identificeerde zich met terroristen op de Mavi Marmara en nu identificeert ze zich met de terroristen van Hamas die de drie jongens hebben ontvoerd. Ik ben niet verbaasd dit te horen. Hoe kan een verrader als zij ze veroordelen. Ze hoort niet bij ons, maar bij Gaza.''
Minister van Cultuur Livnat Limor (ook Likud) gaf aan dat ze van plan is de procureur generaal te vragen een onderzoek in te stellen, omdat Zoabi's opmerking in strijd zou zijn met artikel 144 van de strafwet. Dat artikel verbiedt, onder meer, "het oproepen tot daden van geweld of terreur, of het prijzen, uiten van sympathie of aanmoedigingen van daden van geweld of terreur, het verdedigen van terrorisme of het zich identificeren met terrorisme''.
In feite heeft Zoabi zich natuurlijk niet vereenzelvigd met de kidnappers of hun daad goedgekeurd. Strikt genomen heeft ze zich alleen verzet tegen het gebruik van het woord terroristen, waarmee Israeli's tegenwoordig ongeveer alle Palestijnen te pas en te onpas aanduiden.Maar er is best kans dat het in Israel anders wordt gezien. Onder de Palestijnen zal ze zeker kunnen rekenen op sympathie. Daar wordt, zonder dat de kidnapping overigens wordt goedgekeurd, met veel cynisme de naam ''Bring back our boys'' die Israel voor de zoekactie, en als contrast voor het publicitaire en ander geweld waarmee die gepaard gaat, gekoppeld aan de 200 kinderen, en bijna 5.000 andere gevangenen in Israel. Twitter en Facebook staan vol met foto's van kinderen en anderen die door de Israelische troepen worden gekidnapt, met als bijschrift ''Bring back our boys''. Zelfs wordt het - het toppunt van cynisme - gekoppeld aan de ruim 1400 kinderen die Israel sinds het jaar 2000 heeft gedood.
Een aparte vraag is intussen of het kidnappen van kolonisten eigenlijk wel terrorisme IS. Volgens internationale wetten is verzet tegen de bezetter geoorloofd, maar de regels zijn vaag over de vraag tegen wie dat verzet mag worden gericht. Tegen soldaten? Ja, zonder meer. Maar tegen kolonisten die je grond hebben gestolen, je onder bewaking van militairen terroriseren en door hun aanwezigheid steeds verder in het nauw drijven? Als ik een internationale jurist was, zou ik zeggen dat actie tegen hen ook onder de geoorloofde zaken zou moeten vallen en dat mensen die in nederzettingen wonen, of scholieren die er op school gaan, ook legitieme doelen van het verzet zouden moeten zijn. Als deze actie net zo is opgezet als destijds de ontvoering van Gilad Shalit, met de bedoeling zo'n 1.000 of meer Palestijnen vrij te krijgen, ben ik ook net als Zoabi niet zonder meer bereid dit terrorisme te noemen. Als is het een buitengewoon riskante onderneming. En ook zeker zielig voor die jongens en hun familie. 

8 opmerkingen:

Engelbert Luitsz zei

Vlak voordat de jonge kolonisten vermist werden was er een grote militaire oefening van Israël in dat gebied. Er zijn dus nog andere scenario's denkbaar.
Hoe dan ook, ik geloof er niets van dat deze buitensporige "reactie" van Israël spontaan was, daarvoor gebeurde er te veel te snel.

Abu Pessoptimist zei

Engelbert,
Ik ben het niet met je eens. Dit soort spontane reacties zijn helaas maar al te kenmerkend voor Israel.

Martijn zei

The Times of Israel:

“Israel’s government decided Tuesday to worsen the conditions for about a thousand Hamas members serving time in Israel prisons in a bid to increase pressure on the terror group to release the three kidnapped Israeli teenagers, diplomatic sources in Jerusalem said. Aside from a sweeping campaign of arrests across the West Bank, Internal Security Minister Yitzhak Aharonovich has also now been authorized to worsen the conditions for Hamas members in Israeli prisons.”

Van Dale:

ter·ro·ris·me (het; o)
1 het onder druk zetten van een regering of bevolking door daden van terreur

ter·reur (de; v(m))
1 georganiseerd politiek geweld

Martijn zei

De moeite waard: een ingezonden stuk van Yariv Oppenheimer van Peace Now op Ynet. Oppenheimer veroordeelt de ontvoering, maar wijst erop dat Israël met zijn uitzichtloze bezetting en onwil om te onderhandelen de goden verzoekt. De eerste zin van zijn artikel:

‪‪”Teens' abduction was expected, as loss of hope on Palestinian side and Israeli unwillingness to compromise are blowing up in our faces.‬‬”
‪ ‬
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4531425,00.html

De veelal onzindelijke reacties onder het artikel (“Oppenheimer is simply a self-hating jew piece of garbage”) illustreren Oppenheimers punt ten overvloede.

Abu Pessoptimist zei

Martijn,
Mee eens. In Haaretz is nog een stuk, van Avraham Burg, wat exuberant geschreven, maar waarin in wezen hetzelfde wordt gezegd. Hij heeft het over de Palestijnen als ''a kidnapped society'' en wijst er ook nog even op dat Netanyahu zijn woord brak toen hij de laatste groep gevangenen niet vrijliet, zoals hij bij het begin van de ''vredesonderhandelingen'' verleden jaar had beloofd.
http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.599318

Martijn zei

Als de in het stuk genoemde minister Livnat Limor toch naar de procureur-generaal gaat, kan ze meteen deze huiveringwekkende Israëlische Facebookactie laten toetsen aan artikel 144 van de Strafwet: “Vermoord ieder uur een Palestijnse gevangene tot de drie jongens terug zijn.” Goed voor 2000 ‘likes’ in vijf dagen.

https://www.facebook.com/lehaselmehabel
http://www.timesofisrael.com/facebook-page-kill-a-terrorist-every-hour-teens-are-held/

Ik heb zo’n gevoel dat deze actie valt onder het verbod op “het oproepen tot daden van geweld of terreur, of het prijzen, uiten van sympathie of aanmoedigingen van daden van geweld of terreur, het verdedigen van terrorisme of het zich identificeren met terrorisme”.

Abu Pessoptimist zei

Martijn, Volgens mij heb je een nul vergeten, ik las ergens dat we wel op 20.000 likes zitten van die Facebookpagina.
Maar ik ben bang dat Limor Livnat niet op het idee zal komen die mensen aan te klagen. Misschien kun je haar even mailen? En dan meteen vragen of ze het rechtse tuig wil aanklagen (onder wie onder meer de bekende Kahane-aanhanger Michael ben Ari) die voor het huis van Hanine Zoabi demonstreerden en riepen dat ze dood moest.

Martijn zei

Abu, je hebt gelijk, ik heb een nul vergeten: het aantal ‘likes’ staat op 20.065.

Ik zal mevrouw Livnat ook attenderen op de daden en aankondigingen van haar collega Netanyahu, die intussen meer dan 300 ‘verdachten’ heeft laten oppakken (over ‘ontvoeringen’ gesproken…), duizend Palestijnse gevangenen onder verzwaard regime heeft geplaatst en duizenden andere Palestijnen belemmert naar hun werk te gaan, en liet weten dat het echte werk nog moet beginnen. Hoeveel verdachten zou hij inmiddels hebben laten oppakken voor de moord op de Palestijnse tieners Nadim Nuwara en Mohammed Odeh al-Dhahir op Yom al-Nakba?