woensdag 18 januari 2017

Akkoord Hamas en Fatah over vorming regering van nationale eenheid

Palestijnse fracties hebben tijdens enkele dagen van gesprekken in Moskou een akkoord bereikt over de vorming van een regering van Nationale Eenheid. Dat heeft de secretaris generaal van het Palestijnse Initiatief, Mustafa Barghouti, dinsdagavond in Moskou bekendgemaakt, aldus Ma'an News. Het akkoord is het resultaat van besprekingen in Beirut en Moskou deze maand januari en een ontmoeting onder meer met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. De partijen zullen in februari opnieuw bijeen komen in Beirut om de gesprekken af te ronden, aldus Barghouti. 
De Israelische krant Haaretz geeft iets meer bijzonderheden maar blijft eveneens vaag. Haaretz meldt dat er een overeenkomst is gesloten waarbij Hamas en de Islamitische Jihad toetreden tot de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Vervolgens zal sprake zijn van de vorming van een nieuwe Palestijnse Nationale Raad, het PLO parlement, dat een nieuwe Uitvoerende Raad, het PLO hoofdbestuur zal kiezen. Tegelijkertijd zal geprobeerd worden een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen.
Haaretz citeerde een hoge functionaris van Fatah die zei dat de vorming van de nieuwe regering van nationale eenheid nodig is wegens de recente uitspraak van de VN en de conferentie in Parijs, plus het aantreden van de nieuwe president Trump van de VS. Nadere bijzonderheden ontbreken voorlopig nog.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...