maandag 16 januari 2017

Conferentie in Parijs komt met' 'vredescommuniqué oude stijl''

 De Franse president Hollande spreekt de conferentie toe. (Foto Reuters)

Een zeventigtal landen heeft zondag een oefening in futiliteit geleverd door deel te nemen aan de door Frankrijk opgezette ''Conferentie voor vrede in het Midden Oosten'' over het Israelisch Palestijnse conflict. Er waren speeches, onder meer van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault, en van president Hollande en aan het einde van de dag werd een er een communiqué aangenomen. Daarin werd gesteld dat alleen een twee statenoplossing het conflict kan oplossen. De partijen werden ''opgeroepen zich te onthouden van eenzijdige stappen die de uitkomst van onderhandelingen over zaken in de eindstatus in gevaar zouden kunnen brengen, waaronder Jeruzalem, grenzen, en veiligheid''. Die stappen zouden niet worden erkend., aldus het communiqué. Details werden verder niet genoemd, alleen werd verwezen naar resoluties van de VN Veiligheidsraad, inclusief de recent aangenomen resolutie 2334. Deelnemers noemden het communiqué een verkapte waarschuwing aan Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten, om niet, zoals hij heeft aangekondigd, de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. De vraag is of hij zich daar iets van zal aantrekken.

Grote afwezigen waren de Israelische pemier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas. Netanyahu heeft de conferentie ''futiel'' genoemd en zei zondag in een Israelische kabinetsvergadering dat ''de conferentie één van de laatte stuiptrekkingen van de wereld van gisteren'' was. ''Morgen zal er anders uitzien, en dat morgen is erg dichtbij,'' voegde hij eraan toe.
Abbas heeft zich vóór de conferentie uitgesproken. Maar daar stond tegenover dat er kritiek was van tal van Palestijnse fracties die onder meer aanvoerden dat de twee statenoplossing allang dood is en dat de conferentie er ook toe bijdroeg het probleem van de Palestijnse vluchtelingen onder te spitten.
Kritiek was er ook van Groot Brittannië dat via het Foreign Office liet weten dat de conferentie dreigde de ''posities te verharden'' gezien het feit dat Israel tegen was en de VS op het punt staat een nieuwe regering te krijgen. De Britse premier May haalde vorige maand, in een stap die haar dichter bij de positie van de toekomstige president Trump bracht, ook al uit naar de Amerikaanse minister Kerry, toen hij de regering Netanyahu de meest rechtse Israelische regering ooit noemde.
Het is de bedoeling van Frankrijk de conferentie voor het einde van het jaar opnieuw bijeen te roepen.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...