vrijdag 20 januari 2017

Video analyse haalt Israelische beweringen over ''ramaanval'' in Umm al Hiran genadeloos onderuit


Voor een betere visie van de video kijk op Youtube (hier)

Een analyse van beeldmateriaal van de gebeurtenissen in Umm al Hiran in de Naqab (Negev) woestijn, waar woensdag twee mensen werden gedood bij de sloop van dit Bedoeïendorp dat plaats moest maken voor een Joods dorp, geven aan dat de visie van de autoriteiten vals was. Zij stelden  dat er sprake was van een aanslag, maar dit wordt door de video's ontkracht. De politie, en tal van Israelische hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de minister Van Binnenlandse zaken Gilad Erdan en premier Netanyahu zelf, stelden dat de wiskundeleraar Yaqub Musa Abu al Qi'an (50, eerdere opgaven van zijn leeftijd was 47 maar dit is de juiste) met zijn auto een ''ramaanval'' had uitgevoerd waarbij de 34 jarige politieman Erez Levy werd gedood. Ook Abu al Qi'an werd daarbij doodgeschoten. De politie gaf aan dat Abu al Qi'an lid was van de Islamitische Beweging Zuidelijk Commando en dat werd onderzocht of hij geen sympathisant van IS was. Mickey Rosenfeld, de woordvoerder van de politie, twitterde: ''The terrorist who murdered a policeman in the south was a teacher in a school where six teachers have been arrested for their ISIS ideology.''
Politie in de vroege woensdagochtend in Umma al Hiran.

Later verscheen in twee kranten een video opname van de gebeurtenis gemaakt vanuit een politiehelikopter. Daarop was te zien dat de auto van Abu al Qi'an langzaam reed, op een bepaald moment vaart maakte, vervolgens een groepje politiemannen aanreed en tenslotte door een politievoertuig werd gestopt. Het filmpje was zonder geluid. Haartez concludeerde dat de wiskundelaar mogelijk was beschoten en pas daarna, niet moedwillig, vaart had gemaakt. De krant Yediot Ahronot concludeerde het tegenovergestelde, namelijk dat uit het filmpje bleek dat de politie gelijk had.
Een analyse van het filmpje, gemaakt door de groep Forensic Architecture in Londen, samen met de groep Activestills, waarvan fotografen aanwezig waren in Umm al Hiran en opnamen maakten, komt tot een andere conclusie. Forensic Architecture synchroniseerde een video van Active Stills met geluid met de luchtopnamen. Wie naar het hierboven overgenomen, gereconstrueerde filmpje kijkt, ziet wat de conclusies.zijn: op Abu al Qi'an werden drie schoten afgevuurd, daarna ging de auto veel sneller rijden en raakte de politiemannen, waarna nog eens zes schoten op hem werden afgevuurd. Vervolgens kwam hij met zijn  auto tot stilstand, daarna nog meer schoten te horen zijn en tenslotte is nog één schot te horen. Iets wat de politie en het leger in Israel ''the confirmation of the kill'' noemen, oftewel datgene waaraan de sergeant Elor Azaria onlangs schuldig werd bevonden voor doodslag: het doodschieten van een zwaar gewonde.
De familie van Abu al Qi'an heeft inmiddels geëist dat de Israelische politie een onderzoek opent naar zijn dood. 
   
De politie in Israel moet nog een klacht uitzoeken: namelijk van Ayman Odeh, de leider van de fracties van de Palestijnse Gezamenlijke Lijst in de Knesset, die tijdens de sloop van Umm al Hiran werd neergeschoten met een zogenoemde ''sponskogel'' (een kogel met een sponzige plastic kop) tegen zijn hoofd en eenzelfde kogel in zijn rug. De politie verklaarde dat Odeh was getroffen door een steen die door de plaatselijke Bedoeïenen was gegooid. Volgens alle getuigen werd er echter geen enkele steen gegooid, en bovendien werden de nodige sponskogels opgeraapt, waarvan de politie had gezegd dat zij er niet over beschikte. Odeh verklaarde onomwonden dat de politie loog.
 Ayman Odeh met een verband om zijn hoofd en een in Umm al Hiran gevonden sponskogel in de hand. 

In Israel, zowel in de Palestijnse gebieden, werd donderdag  op meerdere plaatsen gedemonstreerd tegen de sloop van Umm al Hiran. Maandag wordt opnieuw een grote demonstratie verwacht. 

Geen opmerkingen:

Mohammed Rabbae: 'De conscience juive is uiteindelijk sterker dan F-16's of raketten'

(Interview uit 2009 ten tijde van de eerste Gaza-oorlog. Herdrukt uit Kol Mokum bij het afscheid van een kameraad, 1941 - 2022)   Bij het sl...