zondag 22 januari 2017

Na aantreden Trump heft Netanyahu de restricties op bouwen in Oost Jeruzalem op

Bennett (links) en Netanyahu ( Foto Haaretz).

De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft de leden van het Israelische veiligheidskabinet zondag meegedeeld dat hij heeft besloten alle restricties op te heffen op het bouwen in (Oost) Jeruzalem. Het is het eerste teken dat Israel zijn politiek gaat richten naar de veranderde atmosfeer in de Verenigde Staten na het aantreden van de nieuwe president Donald Trump. Tot nu toe werden besluiten om te gaan bouwen in Israelische nederzettingen in Oost Jeruzalem nog al eens tegengehouden of vertraagd om geen grote frictie met de VS uit te lokken.
Het nieuwe beleid werd al meteen zondag zichtbaar met het goedkeuren van de bouw van 566   nieuwe woningen in de nederzettingen (wijken) bij Jeruzalem, Ramat Shlomo en Ramot. De goedkeuring van deze bouw werd twee weken geleden uitgesteld tot na de inhuldiging van president Trump. De Jeruzalem onderburgemeester Meir Turjeman bevestigde tegenover het persbureau AFP dat dit gebeurd was op verzoek van premier Netanyahu na het aannemen van de resolutie tegen de nederzettingen door de VN veiligheidsraad in december.
 Netanyahu's bekendmaking dat van nu af aan vrijelijk gebouwd mag worden in Oost Jeruzalem was een belangrijke factor die ertoe bijdroeg dat een stemming over het annexeren van de grote nederzetting Maale Adumim bij Jeruzalem werd uitgesteld.
Minister van Onderwijs Naftali Bennett van de HaBayit HaYehudi partij had daartoe een wetsontwerp gepresenteerd. Netanyahu had echter zware druk op hem en zijn partij uitgeoefend om met de stemming te wachten tot nadat hij een eerste ontmoeting had gehad met president Trump. Naar verwachting zal die ontmoeting begin februari plaatsvinden. Trump en Netanyahu voerden en zondagavond een ''warm''telefoongesprek, waarbij Trump Netanyahu uitnodigde naar Washington te komen.  
De Israelische ministers vergaderden drie uur over annexatie plan en premier Netanyahu zei dat hij vóór annexatie van Maale Adumim is, en dat de nederzetting volgens alle verwachtingen in een eindoplossing toch wel bij Israel zal komen, maar dat het onjuist zou zijn Trump met een dergelijke beslissing te confronteren een dag nadat hij president is geworden. Na een discussie werd besloten de stemming uit te stellen en hierover opnieuw te vergaderen, evenals over andere zaken betreffende de koers die moet worden uitgezet met Trump als nieuwe president, voordat Netanayhu naar Washington gaat.   
Premier Netanyahu zei zondag tijdens een bijeenkomst met ministers van zijn eigen partij, de Likud, ook dat hij niet van plan is de Palestijnen een eigen staat te geven die compleet onafhankelijk is, maar een ''staat minus''. Hij zei dit nadat minister van Wetenschap en Technologie, Ofir Akunis, had gezegd dat hij anders dan Netanayhu niet voor een twee statenoplossing is. ''Wat ik bereid ben te geven is niet precies een staat met volledige zelfstandigheid, maar eigenlijk een ''staat minus,'' zei Netanyahu,'' en de Palestijnen gaan er daarom niet mee akkoord. Als je de details van mijn plannen zou horen ben ik er zeker van dat je er niet tegen zou zijn '' zei hij tegen Akunis. 

3 opmerkingen:

Meir zei

Het is definitief afgelopen met de kolder dat Jeruzalem een 'Palestijnse stad' is, of dat de Tempelberg 'Palestijns' is.
Overigens gaan de Verenigde Nazi's eindelijk eens op de schop: http://www.businessinsider.com/american-sovereignty-restoration-act-us-withdraw-un-2017-1


Elisabeth zei

Ik kijk hier een beetje anders naar Meir: Het presidentschap van Trump zal in een onterend fiasco eindigen, waarbij hij Israel, dat zich als enige juichend in zijn armen heeft geworpen, in zijn val met zich mee zal sleuren. De populariteit en status van Israel zullen hier niet meer van herstellen. Zullen we zien wie gelijk krijgt?

Meir zei

@Elisabeth

Lees je even mij in jullie marxististisch en anti-Israëlblad:
afgelopen is het met de financiering van terreurorganisaties als BDS en de NGO's en de PA en al die antisemitische bendes

...
The first of the two draft orders, titled “Auditing and Reducing U.S. Funding of International Organizations” and obtained by The New York Times, calls for terminating funding for any United Nations agency or other international body that meets any one of several criteria.

Those criteria include organizations that give full membership to the Palestinian Authority or Palestine Liberation Organization, or support programs that fund abortion or any activity that circumvents sanctions against Iran or North Korea. The draft order also calls for terminating funding for any organization that “is controlled or substantially influenced by any state that sponsors terrorism” or is blamed for the persecution of marginalized groups or any other systematic violation of human rights.

...
https://www.nytimes.com/2017/01/25/us/politics/united-nations-trump-administration.html

Dat wordt dus de kelen schor schreeuwen op de Dam in Amsterdam

En ik en alle niet-antisemieten hebben nu al gelijk, ook al omdat wij het gelijk altijd aan onze kant hadden.

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...