woensdag 25 januari 2017

Israel doodt man die mogelijke aanval met auto doet, verwondt een andere die het vuur opent

Israelische militairen hebben woensdag aan het begin van de avond een Palestijn doodgeschoten die ervan verdacht werd een ''ramaanval'' met een auto uit te voeren. Het was de 24 jarige Hussein Salem Abu Ghosh uit het Qalandia vluchtelingenkamp bij Jeruzalem. Hij werd 30 minuten, op de grond liggend  aan zijn lot overgelaten tot hij doodgebloed was. Toen werd hij afgevoerd in een zwarte plastic zak, aldus getuigen. Abu Ghosh was de zevende Palestijn die dit jaar op deze manier werd gedood, tegen vijf  Israeli's. Vorig jaar was de oogst 112 Palestijnen en 15 Israeli's.
Een legerwoordvoerster zei dat een Palestijn rond 7 uur die avond met zijn auto een busstation had geramd bij de nederzetting Kochav Yaakov (iets ten zuidoosten van Ramallah). Soldaten hadden het vuur op hem geopend ''en dat resulteerde in zijn dood,'' aldus de woordvoerster. In zijn auto zou een mes zijn gevonden, maar hij had de auto niet verlaten (behalve nadat hij was neergeschoten). Volgens de woordvoerster werden er geen Israeli's gewond.

De Israelische krant Haartez meldt dat een 17 jarige neef van Hussein Abu Ghosh, die eveneens Hussein Abu Ghosh heette, vorig jaar werd doodgeschoten bij wat een ''steekincident'' zou zijn geweest.
Haaretz meldde eveneens dat er iets later woensdagavond ook een incident was geweest bij de plaats Abud (regio Ramallah), waarbij een Palestijn op Israelische soldaten had geschoten. De soldaten schoten terug en de schutter werd gewond en gearresteerd, volgens Haaretz. Er raakten ook bij dit voorval geen Israeli's gewond.
De mensenrechtenorganisatie B'tselem, die soms voorvallen als de bovenstaande onderzoekt, kwam dinsdag met een rapport waaruit bleek dat het doodschieten van de 17 jarige Ahmad Hazem ‘Ata Zidani (ook wel ar-Rimawi genoemd) op 18 december verleden jaar, gebeurde op een moment dat hij zo'n tien tot 15 meter van de militairen was verwijderd en van hen wegvluchtte. Hij leverde dus geen enkel gevaar voor hen op. De schutters waren overigens twee vrouwelijke leden van de grenspolitie. Met een aantal andere jongeren had Zidani (Rimawi) tijdens een razzia in het dorp Beit Rima bij Ramallah dat de politie met 20 tot 30 voertuigen was binnengevallen, met stenen gegooid. Op het moment dat de jongeren wegvluchtten vuurden de agenten salvo's af met scherp. Amad Zidani werd dodelijk getroffen een andere jongen raakte gewond.
B'stselem kwam overigens deze week ook met een rapport over een oefening van het leger bij Jiftlik, in de Jordaanvallei, waarbij het piepkleine dorpje (drie families) Khirbet Karzaliye werd verwoest. Dertien mensen werden in deze koude tijd dakloos. Het leger deed hetzelfde in februari 2016, en eveneens in 2015 en 2014.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...