vrijdag 13 januari 2017

Israel bombardeert luchtmachtbasis in Damascus

Het oppercommando van het Syrische leger heeft vrijdag bekendgemaakt dat Israel een aanval met raketten heeft uitgevoerd op een belangrijke luchtmachtbasis net buiten Damascus, meldt Reuters.
Volgens het commando werden diverse raketten afgevuurd vanuit Galilea op de Mezza luchtmachtbasis, enkele kilometers van het paleis van Assad. De basis is in gebruik bij diens speciale elitetroepen, de Republikeinse Garde. Deze basis is in het verleden onder meer gebruikt om raketten af te schieten op gebieden buiten Damascus die door rebellen werden beheerst. De Syrische bekendmaking zei dat de aanval ''repercussies'' zal hebben. Er werd gesteld dat de aanval een brand veroorzaakte. Er werd geen melding gemaakt van aantallen slachtoffers, maar de staatstelevisie meldde eerder dat er diverse explosies waren geweest en dat ambulances naar de basis waren gedirigeerd.
Israel heeft de aanval bevestigd noch ontkend. Een militaire woordvoersters zei dat Israel ''geen commentaar geeft op berichten zoals deze''.
Dat klopt. Israel geeft dit soort aanvallen nooit toe. De laatste paar jaar heeft het verschillende malen aanvallen uitgevoerd om bevoorrading van Hezbollah in Libanon met raketten of andere wapensystemen tegen te gaan. In november meldde het Syrische leger dat de Israelische luchtmacht vanuit het Libanese luchtruim twee raketten af had gevuurd op een gebied dicht bij Damascus en de hoofdweg naar Beirut.
Volgens diverse bronnen bombardeerde Israel de afgelopen jaren ook diverse malen de basis op de berg Qassioun in Damascus van het Vierde Syrische pantsercorps om Iraanse rakette en/of Russische luchtafweer wapens te vernietigen. In december 2015 doodde Israel met een luchtaanval in Syrië de Hezbollah leider Samir Qantar. En eerder dat jaar doodde het met een luchtaanval in de buurt van de Golan hoogvlakte zes leden van Hezbollah, een Iraanse generaal en de zoon van de Hezbollah man Imad Mughnieh, die het een paar jaar eerder al had vermoord doodde door bij een geheime operatie in Damascus diens auto op te blazen.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...