donderdag 26 januari 2017

Hamas veroordeelt leden al Fatah voor ''spionage''

Archieffoto van een zitting van een militaire rechtbank in Gaza (foto AFP)

Een militaire rechtbank van de regering van Hamas in Gaza heeft acht Palestijnen die behoren tot de Fatah beweging van president Abbas tot zware gevangenisstraffen veroordeeld wegens "spionage". De acht, van wie een aantal lid waren van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit, hadden materiaal verzameld over verzetsgroepen in Gaza.
Drie mannen, een kolonel en een majoor van de veiligheidstroepen en een man van wie de banden met Fatah niet werden onthuld, kregen levenslang. Eén man kreeg 15 jaar, twee anderen tien jaar en nog weer twee anderen kregen zeven jaar. Zaki al-Sakani, een militaire leider van Fatah in Gaza, zei in een verklaring dat de Palestijnse Autoriteit geschokt was door de veroordelingen. Hij voegde eraan toe dat sommigen kennelijk bleven vasthouden aan de gespletenheid van de Palestijnse politiek.
De veroordelingen komen kort nadat vertegenwoordigers van Fatah en Hamas (en de Islamitische Jihad) in Moskou overeen kwamen te zullen gaan werken aan de vorming van een regering van nationale eenheid. Er waren in de afgelopen weken echter ook ruzies over politiek gemotiveerde arrestaties over een weer. Ook gaven de twee partijen elkaar de schuld van de zoveelste elektriciteitscrisis in Gaza.

Geen opmerkingen:

Israel maakt nog een slachtoffer in Ramallah

Yazan Omar Khasib  Het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft bekendgemaakt dat Israelische soldaten vrijdagavond bij de noordelijke in...