donderdag 12 januari 2017

Israel straft collectief: 13 familieleden chauffeur aanslag verbannen,13 gebouwen gesloopt, 40 meer volgen

 Sloop in Jabal al Mukabbir (Foto Ma'an).

Israel heeft woensdag acht gebouwen vernield in Jabal al Mukabbir, de wijk van Jeruzalem waar  Fadi al Qunbar vandaan kwam, de man die zondag vier Israelische soldaten doodde en 15 verwondde met een vrachtauto. Dat meldde het persbureau Ma'an. Dinsdag waren in Jabal al Mubabir ook al vijf andere gebouwen met de grond gelijk gemaakt, volgens een mededeling van de Israelisch mensenrechtenorganisatie B'tselem. 
Gemeenteambtenaren maten intussen het huis van Fadi al Qunbar op, kennelijk als voorbereiding om dit als strafmaatregel ook te vernietigen. Ook plakten de ambtenaren 40 bekendmakingen aan huisdeuren van andere gebouwen met de mededeling dat ook deze huizen zullen worden gesloopt. En tenslotte, werden de moeder van al Qunbar en 12 van haar familieleden ontboden op het bureau van het Bevolkingsregister en de Immigratie Autoriteit. Zij kregen daar te horen dat hun permissie om in door Israel geannexeerde Oost Jeruzalem te wonen wordt ingetrokken, zo meldde Ma'an, dat de Israelische tv, Kanaal 10, citeerde. B'tselem noemde het Israelische optreden ''collectief straffen'', iets dat onder de Conventie van Geneve als oorlogsmisdaad wordt bestempeld. Eerder waren trouwens de wegen van een naar Jabal al Mukabbir al door de Israeli's met betonblokken afgegrendeld. Ook die  maatregel valt in  de categorie ''collectieve strafmaatregel''.
   Straten van en naar Jabal al Mukabbir afgesloten met cementblokken. (Foto B'tselem)   

De gebouwen die woensdag werden gesloopt betroffen onder meer winkels die bouwmaterialen verkochten. Bij de vijf  die dinsdag werden vernield ging het om gebouwen die in gebruik waren als opslagplaatsen.  
Een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem zei dat sprake was geweest van ''een verhoogde mate van wetshandhaving in de buurt, door het ontmantelen van illegale structuren op publieke plaatsen en het in kaart brengen van verdere illegale bouw in de wijk om de juiste wettelijke maatregelen te kunnen nemen, terwijl ook achterstallige gemeentelijke belastingen werden geïnd". Bouwvergunningen in Oost Jeruzalem worden zelden of nooit verstrekt aan Palestijnen en vergee lange en dure procedures. Bijna driekwart van de bevolking in Oost Jeruzalem leeft onder de welstandsgrens, er is woningnood en er is bijna geen werk.
Wat met de familieleden van al Qunbar, wier permissie om in Jeruzalem te blijven wonen is ingetrokken, gaat gebeuren in onduidelijk. Sommige Israelische politici hebben opgeroepen hen uit te wijzen naar Gaza. Eén minister, Israel Katz van Transport, beval zelfs aan ze uit te zetten naar Syrië. Maandag had een grote Israelische politiemacht ook al een rouwtent omver getrokken die de familie had opgezet voor de doodgeschoten Fadi al Qunbar. Medewerkers van B'tselem die Jabal al Mukabbir dinsdag bezochten, zeiden dat de bewoners niet met hen of met de pers wilden praten, kennelijk uit angst voor represailles van de politie of het leger. 

Geen opmerkingen:

Netanyahu gaat ten langen leste akkoord met uitstel, maar het is de vraag of dat genoeg is

Netanyahu heeft maandag in de loop van de dag besloten de voortgang van zijn wetgevend proces tijdelijk te stoppen, vermoedelijk tot na het ...