dinsdag 17 januari 2017

Qatar schiet te hulp met 12 miljoen, Gaza heeft weer iets meer elektrische stroom

De elektriciteitsvoorziening in de Gazastrook zal weer terugkeren naar het normale peil, nadat Qatar een betaling heeft gedaan van een bedrag vier miljoen dollar. Dat is de eerste betaling van een totaal van $12-miljoen dat in drieën wordt betaald, waarmee Qatar te hulp is geschoten om de crisis te lenigen. Er kan nu weer een derde generator worden aangezet.
Het normale peil wil in Gaza zeggen dat er periodes zijn van acht uur elektriciteit, afgewisseld met periodes van acht uur zonder elektriciteit. Dat is weliswaar vrij koud en heel lastig in de winter, maar toch beter dan de drie uur stroom afgewisseld door 12 uur zonder stroom, waar het gebied de afgelopen week naar was afgezakt wegens gebrek aan middelen om de leverancier van dieselolie (Israel) te betalen. De Qatarese emir Tamim bin Hamid al Thani besloot te hulp te komen na een gesprek met Ismail Haniye in Doha, afgelopen zondag. Ook Turkije heeft hulp toegezegd. Het zal 15 ton brandstof sturen.
 Eén van de massademonstraties van de afgelopen dagen in Gaza (Ma'an).

De lange periodes zonder stroom leidden tot gigantische betogingen de afgelopen week, waarbij de autoriteiten van Hamas hardhandig optraden tegen de demonstranten en er door mensenrechtenorganisaties van werden beschuldigd journalisten te mishandelen en het recht op vrije meningsuiting van de demonstranten te beknotten.
Premier Rami Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit maakte maandag van de situatie gebruik door Hamas op te roepen de elektriciteitscentrale over te dragen o een eind te maken aan de crisis. Volgens Hamdallah moest Hamas zichzelf  verantwoordelijk stellen voor de crisis. ''Wij zijn bereid de om het beheer over alle sectoren in Gaza over te nemen,'' zei Hamdallah op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat de Palestijnse Autoriteit elk jaar 20 miljoen dollar besteedt aan de kosten van de elektriciteit in Gaza. Dat is licht overdreven want die bedragen worden afgehouden. Een bedrag van tussen de 10 en de 13 miljoen dollar, zo zei Hamdallah, wordt door Israel automatisch afgehouden van de belastinginkomsten die het overmaakt aan de PA. Nog eens 1,8 miljoen moet de PA betalen aan Egypte, en dat bedrag gaat weer automatisch af van de  subsidies die de PA krijgt van de Arabische Liga. En tenslotte kost het draaiend houden van de centrale zelf ook nog eens zo'n twee miljoen per maand.
Uiteraard probeerde Hamdallah een spelletje te spelen, waarbij hij munt hoopte te slaan uit de gigantische onvrede die was gebleken uit de enorme demonstraties van de afgelopen dagen. En wellicht is Hamas niet geheel vrij te pleiten van schuld, maar de hoofdschuldigen zijn toch niet te vinden in Gaza, maar in Tel Aviv. Israel heeft de centrale bij twee invallen (2009 en 2014) zwaar beschadigd en reparaties konden door de blokkade nooit worden uitgevoerd. Verder is de blokkade schuldig aan de gigantische economische crisis in Gaza en heeft Israel meermalen de vorming van een Palestijnse regering van nationale eenheid tegengehouden. Grensincidenten zijn bij de grenzen van Gaza volstrekt  bnormaal. De afgelopen dagen was er een schietpartij waarbij  niemand gewond raakte, en werden op zee vissers beschoten waarbij een aantal boten beschadigd raakte.Op 7 januari zonk een boot bij zo'n beschieting en raakte een visser, Mohammad al Hissi, vermist. Zijn familie heeft hem intussen dood verklaard, ook al is zijn lichaam nog niet gevonden.

Geen opmerkingen:

Israeli's schieten weer twee Palestijnen dood en gespannen sfeer bij al-Aqsa

Mohammed Abu Kafia Israelische militairen hebben zaterdag en zondag weer twee Palestijnen gedood bij twee verschillende gelegenheden. Zaterd...