donderdag 26 januari 2017

Regering Trump schrapt alsnog Obama's betaling van 221 miljoen aan de Palestijnen

De regering van president Trump heeft een betaling van 221 miljoen dollar aan de Palestijnse Autoriteit die zijn voorganger vrijdag net voor Trumps inauguratie liet overmaken, weer tegengehouden. 
Dinsdag meldde het persbureau AP dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de betaling tegenhield ''om te onderzoeken in hoeverre die overeenkwam met de prioriteiten'' van de nieuwe Amerikaanse regering. Donderdag citeerde The Times of Israel een Palestijnse bron die vertelde dat het Amerikaanse ministerie PA had laten weten dat de betaling bevroren was.
President Obama had vrijdagmorgen, nog net voor hij plaats moest maken voor Donald Trump, opdracht gegeven het geld, dat bestemd was voor humanitaire doeleinden en bestuurlijke hervormingen, alsnog over te maken. De 221 miljoen kwamen bovenop de 250 miljoen die de PA in 2016 al kreeg van de VS (waaronder 20 miljoen voor steun aan ziekenhuizen en 45 miljoen voor de koop van brandstof van Israel).
Het Congres had de betaling van de 221 miljoen destijds stopgezet nadat de PA (ik schreef eerder: Israel. excuus, hoofd er niet bij)  het lidmaatschap had aangevraagd van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat stopzetten gebeurde op instigatie van de Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden, Ed Royce uit Californië (hoofd van de Commissie Buitenlandse Zaken) en Kay Granger uit Texas die in de Commissie van Toewijzingen zat.
Zo'n beslissing van het Congres is niet bindend, maar Amerikaanse regeringen houden zich er meestal wel aan. Obama had er meermalen op aangedrongen het tegenhouden van de betaling ongedaan te maken. Afgelopen vrijdag hakte hij op het laatste moment de knoop door. Maar dus net te laat. De regering Trump zette er alsnog een streep door. Zij is het waarschijnlijk eens met het Congres dat de Palestijnen niet het recht hebben lid te zijn van internationale organisaties. 

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...