maandag 16 januari 2017

Israelische grenspolitie doodt jongen van 17

De Israelische grenspolitie heeft maandagavond in het dorp Tuqu bij Bethlehem een jongen van 17 doodgeschoten. Zijn naam was Qusay Hasan al-Umour. Het gebeurde tijdens onlusten in het dorp waarvan de reden onbekend was. Artsen in het al Hussein ziekenhuis in Beit Jala die het lichaam van de jongen onderzochten zeiden dat hij tenminste zes keer in de borst was geschoten met scherpe munitie.
Een woordvoerder van het Israelische leger zei dat ''honderden jongeren'' in Tuqu stenen gooiden naar de grenspolitie. De politie ''vuurde met 0.22 scherpe munitie op één van de voornaamste aanstichters wat leidde tot zijn dood'', aldus de woordvoerder. Een filmpje, opgenomen door een journalist, deed daarover echter vragen rijzen. Daarop is te zien dat Qusay al Umour zo'n 100 meter van het toneel van de onlusten met zijn gezicht naar beneden op de grond ligt. Agenten renen er naartoe, één van hen valt over een been van Qusay, en te zien is dat een andere jonge Palestijn zich uit de voeten maakt.
Tijdens de onlusten raakten vier andere Palestijnen, onder wie een jonge vrouw door schotwonden gewond. De Israeli's schoten overigens ook traangas en ''rubberkogels'' af. Qusay was de vierde Palestijn  die dit jaar 2017 door de Israeli's werd gedood. Ook vier Israeli's kwamen om. Dit laatste trok, zoals gewoonlijk veel aandacht, de Palestijnse doden doen dat niet. In 2016, werden 112 Palestijnen gedood dat is er één per twee of drie dagen. Ook 15 Israeli's en drie vreemdelingen kwamen om in 2016.

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...