zondag 8 januari 2017

Aanslag met vrachtauto in Jeruzalem volgens Netanyahu het werk van ISIS

(Foto Gil Yohanan)

Een vrachtauto bestuurd door een Palestijn heeft zondag in Oost Jeruzalem een groep Israelische soldaten geramd, daarbij werden drie officierskadetten en een instructrice (drie vrouwen en één man, allen rond de 20) gedood; 13 mensen raakten gewond van wie enkele ernstig.
Het incident had plaats in de Oost Jeruzalemse wijk (nederzetting) Oost Talpiot. De vrachtauto, bestuurd door de 28 jarige Fadi Ahmad Hamdan al-Qunbar, reed met grote snelheid het trottoir op waar soldaten stonden die net uit een  bus waren gestapt tijdens een sight seeing tochtje naar beroemde plekken in het land, en reed over de mensen heen. Daarna zetten Qunbar de auto in de achteruit en reed terug waarna hij nog een keer keerde, alvorens twee mensen de cabine van de truck met kogels doorzeefden. Al Qunbar werd daarbij gedood.
De Israelische premier Netanyahu kwam naar de plek en zei dat ''alle tekenen erop wijzen dat de aanvaller een supporter was van de Islamitische Staat.
Wijzend op eerdere aanvallen met vrachtauto's in Nice in juli, en vorige maand met Kerst in Berlijn, zei Netanyahu dat er een ''verband kan bestaan tussen Frankrijk, Berlijn en nu Jeruzalem''. Hij leverde geen enkel bewijs voor deze opmerking. Waarnemers menen dat hij op deze wijze aanvallen van Palestijnen tegen de bezetting graag in een ander licht wilde plaatsen om sympathie op te wekken in  de rest van de wereld en het beeld te helpen bevestigen dat dit soort aanvallen uitsluitend voortkomen uit Jodenhaat. Het Israelische kabinet dat later op de dag bijeenkwam nam echter na de aanslag het besluit om supporters van IS voortaan zonder meer in administratieve detentie te plaatsen.
De politie doorzocht kort na het voorval de huizen van een aantal familieleden van al Qunbar, die afkomstig was uit de wijk Jabal al Mukabber in het bezette Oostelijke Jeruzalem. De huizen werden daarbij grondig overhoop gehaald en Fadi's vader, moeder, en enkele broers werden gearresteerd. Politiewoordvoerster Luba al Samri bevestigde dat het om negen mensen ging. Al Qunbar's zusters werden ontboden op het politiebureau.
Al Qunbar's zuster Shadia zei dat de familie niet begreep wat er met hem was gebeurd. Fadi, een vader van vier kinderen, had kort voor de gebeurtenis zijn vrouw gebeld met het verzoek de lunch klaar te maken.Later zag de familie op de tv wat er was voorgevallen. Shadia zei dat, anders dan kranten vermeldden, haar broer nooit in de gevangenis had gezeten, geen lid was van een politieke groepering, ook geen sympathieën had in die richting en evenmin een aanhanger was van IS. De Israelische regering maakte bekend dat Fadi's huis zo spoedig mogelijk zal worden opgeblazen.
In Israel ontstond meteen na het incident een discussie waarom het bijna een halve minuut had geduurd voordat Fadi al Qunbar was uitgeschakeld. Sommigen opperden dat dit te maken had met de recente rechterlijke uitspraak dat Elor Azaria, die enkele maanden geleden een op de grond liggende gewonde Palestijn doodschoot, doodslag heeft gepleegd. Dat zou anderen ervan hebben weerhouden om op de vrachtauto te schieten. Een zottere vergelijking dan tussen het schieten op een al uitgeschakelde Palestijn en een (over)rijdende vrachtauto is moeilijk voorstelbaar, maar in Israel wordt die dus gemaakt. Overigens heeft, volgens de Israelische pers, ISIS de aanslag geclaimd en heeft de beweging Hamas in het algemeen lovend gezegd dat niets in staat is een einde te maken van het Palestijnse verzet.
Misschien nog een laatste opmerking: Iemand zou Monique van Hoogstraten, de correspondente van de NOS en Radio 1 in Israel, erop moeten wijzen dat het gebruik om een aanslagpleger een ''terrorist'' te noemen, Israelisch woordgebruik is.Wie het overneemt verraadt aan welke kant hij staat. Aanslagen zijn niet sjiek. Maar wie het over ''terrorisme'' heeft vergeet dat het volgens het internationaal recht zelfs legitiem is als Palestijnen aanslagen plegen op de bezettingstroepen. Ook de plegers van aanslagen of sabotage tegen de Duitse bezettingstroepen in Nederland tijdens WO II werden door de nazi's ''terroristen'' genoemd.  

Geen opmerkingen:

Israels parlement verwerpt het idee van een Palestijnse staat

Gideon Saar Het Israelische parlement, de Knesset, heeft donderdagmorgen een resolutie aangenomen tegen de vestiging van een Palestijnse sta...