dinsdag 17 januari 2017

Israel dwingt huis te slopen, sloopt bij Nablus en hakt 2.000 olijfbomen om


 (Foto Ma'an)
Firas Mahmoud uit Issawiya, een bij het bezette Oost Jeruzalem gevoegd dorp, is dinsdagmorgen begonnen zijn pas gebouwde huis van 130 vierkante meter te slopen. Hij vertelde dat hij van de gemeente Jeruzalem de melding had ontvangen dat als hij het niet zelf deed, de gemeente 300,000 shekel (60.000 euro) aan sloopkosten in rekening zou brengen.
Mahmoud was acht maanden geleden begonnen met de bouw van het huis en stond op het punt er met zijn familie in te gaan wonen. Muhammad Abu al-Hummus van het lokale comité van Issawiya zei dat de Israelische autoriteiten onlangs foto's hadden genomen in de wijk Habayil al-Arab waar het huis staat, en ''in het wilde weg'' slooporders hadden rondgedeeld. 
De Israeli's sloopten dinsdagmorgen eveneens een huis en een gebouw van metalen platen dat werd gebruikt voor de landbouw in Khirbet at-Tawil, een dorpje in de noordelijke Jordaanvallei, bij het stadje Aqraba (regio Nablus). Het huis en het gebouw behoorden toe aan Ahmad Muhammad Hamdan Bani Fadel. Volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de nederzettingenactiviteiten in het noorden van de Westoever in de gaten houdt, waren de Israeli's van plan nog meer te slopen, maar moesten ze stoppen omdat hun bulldozer het begaf.
 Khirbet at Tawil dinsdag (Foto Ma'an)  

Volgens OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de VN, heeft Israel in 2016 een aantal van 1,093 gebouwen en structuren op de bezette Westoever vernield waarvan 190 in Oost Jeruzalem. Daarbij werden 1,601 mensen dakloos. Het aantal was het hoogste sinds OCHA het in 2009 begon bij te houden. Volgens het Israelische Comité tegen de Sloop van Huizen (ICADH) heeft Israel sinds 1967 in totaal 48.488 huizen gesloopt op de Westoever en in Jeruzalem.
Zondag begonnen de Israelische autoriteiten in de buurt van Qlaqiliya (Noorden van de Westoever) bij de Palestijnse dorpen Izbat al-Tabib, al-Nabi Elyas, and Azzun  met het omhakken en verplaatsen van 2.000 olijfbomen (sommige eeuwenoud) uit de olijfboomgaarden van deze dorpen. Dat gebeurde  om een nieuwe ''bypass road'' te maken, alleen voor Joodse kolonisten, die dan niet meer door het dorp Nabi Elias hoeven te rijden wat ze gevaarlijk vinden. De weg wordt drie kilometer lang en verscheidene meters wijd, aldus Adam Keller, een activist van het Israelische Gush Shalom, Er is 10 hectare privé grond van de olijfboomgaarden voor onteigend en een bezwaar daartegen is door het Israelische Hoogggerechtshof verworpen.
De Israeli's verklaarden het gebied zondag ''gesloten militair terrein'' om journalisten, activisten, en de eigenaars van het land te weren. Een paar demonstranten werden een tijdlang vastgehouden en één Palestijn, wiens been tijdens de arrestatie gewond raakte, werd volgens Keller gearresteerd.

Geen opmerkingen:

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...