woensdag 4 januari 2017

Israel sloopt er in het nieuwe jaar meteen stevig op los, kolonisten nemen huis over in Silwan

De school van Khirbet Tana gefotografeerd in 2011 (Activestills.org). Het is niet duidelijk of deze school is gesloopt of een met EU hulp herbouwde school. Khirbet Tana was in 2011 al zes keer gesloopt toen de foto werd gemaakt, en sindsdien nog vele malen.

Israel heeft  de eerste dagen van het jaar 2017 niet ongebruikt voorbij laten gaan. Woensdag werden twee huizen gesloopt in Shu'afat (Oost Jeruzalem) waarbij 18 mensen dakloos werden. Maandag en dinsdag werden in de Bedoeïenendorpjes Khan al Ahmar (bij Jeruzalem) en Khirbet Tana niet minder dan 26 gebouwen en gebouwtjes gesloopt. Daaronder was ook de school van Khirbet Tana, waar ook kinderen uit omringende dorpen op zaten. In Khan al Ahmar raakten 87 mensen, van wie de meesten kinderen, dakloos. In Khirbet Tana was onbekend hoeveel mensen dakloos werden, maar ook hier moeten het er enkele tientallen zijn. En afgelopen vrijdag werd in het bij Oost Jeruzalem getrokken Arabische dorp Silwan, in een gedeelte waar voordien nog geen Joden woonden, een huis waarvan de bewoners afwezig waren, overgenomen door kolonisten.
>De sloop van de twee huizen in de Jeruzalemse wijk Shu'afat werd woensdagmorgen rond 4 uur in de ochtend begonnen. De bewoners en wat huisraad werd geëvacueerd en de twee huizen van Adnan Sweiki werden toen door bulldozers tegen de grond gewerkt. Sweiki had de huizen, tezamen 300 vierkante meter, verhuurd aan twee families van bij elkaar 18 personen, die nu op straat staan. De sloop vond plaats zonder voorafgaande waarschuwing, Sweiki had eerder wegens het niet in het bezit zijn van een vergunning een boete van 335.000 shekel gekregen (ruim 83, 000 euro).
Dinsdagmorgen werden in Khirbet Tana bij Beit Furik (in het district Nablus van de Westoever) 15 gebouwen neergehaald, waaronder huizen en de school. De school was pas met EU hulp opnieuw opgebouwd en in november geopend. Een onbekend aantal Bedoeïenen raakte dakloos. Maar dat was niet voor het eerst. Alleen al in 2016 werd het dorpje vier keer door de Israeli's verwoest. Het Bureau voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) heeft al eerder gewaarschuwd dat het dorp op de lijst staat van dorpen die Israel met geweld wil verdrijven.
Eén dag eerder, maandagmorgen, was het de beurt aan het dorpje Khan al Ahmar in het door Jeruzalem geannexeerde deel van de Westoeverom bezoek te krijgen van de slopers. Hier moesten 11 gebouwtjes eraan geloven. De bewoners kregen niet de tijd hun bezittingen in veiligheid te brengen. Ook Khan al Ahmar heeft eerder de nodige malen bezoek van de slopers gehad en ook dit dorpje staat op de lijst van te verjagen dorpjes. Het ligt in het gebied E1, dat Israel wil bebouwen om Jeruzalem en de nederzetting Maale Adumim op elkaar aan te sluiten en de Westoever zodoende definitief in tweeën te delen. Bezwaren van de VS en Europa hebben die plannen tot dit moment nog weten tegen te houden. De bewoners van Khan al Ahmar behoren tot de Jahalin stam die in 1948 door Israel werd verjaagd uit de Negev woestijn en haar heil zocht in het gebied waar zij nu woont, dat toen onder Jordaans bestuur stond.
Afgelopen vrijdagmorgen nam de kolonistenbeweging Elad opnieuw een huis in bezit in het Palestijnse dorp Silwan, dat na 1967 bij Jeruzalem werd getrokken. Het huis van 160 vierkante meter herbergde verschillende families. Het staat in de Fakhouri wijk van het dorp, waar zich nog geen Joodse kolonisten hadden gevestigd zoals bijvoorbeeld in de Batn al Hawa wijk. Zo'n 20 gewapende kolonisten, begeleid door gemaskeerde politie, nam het huis vrijdagmorgen over op een moment dat erniemand thuis was. Eerder, donderdagnacht, hadden de 20 zich op verschillende schuilplaatsen in Silwan geposteerd. Later vrijdag werd het huis betrokken door nieuwe Joodse bewoners. Volgens het Silwan Informatie Centrum was het een jaar geleden verkocht na verschillende malen van eigenaar te zijn gewisseld. De koper was een man die zich voordeed als bona fide en een vergunning van de Palestijnse Autoriteit liet zien, maar die kennelijk werkte als stroman voor Elad. Elad is een organisatie die bezig is met opgravingen in Silwan en daar een bijbels pretpark heeft opgericht dat ''Stad van David'' heet. De groep neemt langzamerhand steeds meer huizen in Silwan over van de oorspronkelijke bewoners.

1 opmerking:

frans zei

Wanneer wordt deze "staat"eens fors tot de orde geroepen?

Weer opgepakte gevangene Zubeidi is zwaar mishandeld: gebroken kaak en ribben

Zubeidi Wat al zo'n beetje via Twitter bekend was geworden is nu bevestigd: de Palestijnse gevangene Zakaria Zubeidi, een van de zes die...