donderdag 9 februari 2017

Israel geeft België ''uitbrander'' omdat Belgische premier met oppositionele organisaties praatte

De Belgische premier Charles Michel en zijn Israelische collega Netanyahu tijds hun ontmoeting van dinsdag.

Israel heeft België op de vingers getikt omdat de Belgische premier Charles Michel tijdens zijn huidige bezoek aan Israel een bijeenkomst heeft gehad met leiders van de Israelische mensenrechtenorganisatie B'tselem en de NGO ''Shovrim Shtika'' (Break the Silence).    
Emanuel Nachshon, de woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de Belgische ambasadeur in Israel op het matje was geroepen en ''een uitbrander'' had gekregen. De ambassadeur zei dat hij de uitbrander zou overbrengen aan de Belgische regering, volgens Nachshon. De krant Haaretz voegt eraan toe dat één en ander gebeurde nadat premier Netanyahu hiertoe het bevel had gegeven.
In een verklaring van het bureau van Netanyahu heette het dat Israel de ontmoeting van Michel als ''ernstig'' zag. De premier merkte daarbij ook op dat de Belgische procureur generaal  voorstellen heeft liggen om Israeli's zoals Tzipi Livni en hoge officieren voor de rechter te brengen wegens oorlogsmisdaden. (Oud minister Tzipi Livni liet in verband daarmee onlangs een gepland bezoek aan België aan zich voorbijgaan). ''De Belgische regering moet beslissen of zij van richting zal veranderen of wil doorgaan op haar anti Israelische weg,'' aldus de verklaring. ''Premier Netanyahu heeft orders gegeven een wet voor te bereiden die betalingen van buitenlandse regeringen aan NGO's die Israelische militairen kwaad doen onmogelijk maakt.''
Netanayhu en Michel ontmoetten elkaar dinsdag. Daarbij werd, volgens een hoge Israelische functionaris, gesproken over de zaak van Belgische betalingen aan NGO's die volgens Netanyahu ingaan tegen de belangen van Israelische militairen. Maar de dag daarop sprak Michel, ondanks de vermaningen van Netanyah, met Hagai Elad, de directeur van B'tselem en de oprichter van Breaking the Silence, Yehuda Shaul.
Het optreden van Netanyahu is opnieuw een duidelijk symptoom dat Israel krachtig oprukt naar een stadium waarin oppositie niet langer wordt gedoogd. Het land dat er prat opging dat het ''de enige democratie in het Midden Oosten'' was, heeft intussen organisaties uit de eigen gelederen, zoals B'tselem dat  zich al lange jaren bezighoudt  met de mensenrechten, of Breaking the Silence dat een uitlaatklep verschaft aan soldaten die na hun diensttijd  (al of niet in bezet gebied) door wroeging worden geplaagd, definitief te verbannen naar een soort anti Israelisch niemandsland. Minister van Onderwijs Naftali Bennett probeerde onlangs een einde te maken aan spreekbeurten van ex militairen van Break the Silence op scholen, omdat de inhoud daarvan anti Israelisch zou zijn. Deze zaken gaan gepaard aan andere, zoals de ''landroofwet'', of de sloop van hele Bedoeïenendorpen en de verscherping van de manier waarop wordt opgetreden tegen Palestijnse parlementariërs in de Knesset. Het gaat stap voor stap. Maar het rukt wel op en intussen is Israel nog maar een haar verwijderd van het stadium waarin het regime ''totalitair'' kan worden genoemd.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Voor zover Israël ooit een democratie is geweest, was het dat slechts voor joden (tot 1966 gold een militair regime voor Palestijnen in Israël, die werd toen weiswaar opgeheven maar in juni 1967 kwam de bezetting, die tot vandaag de dag duurt, en democratie en bezetting gaan uit hun aard niet samen); de verandering is dat de nationalistische veenbrand nu ook de joodse Israëli's langzaam maar zeker verstikt. Dat is niet zozeer het overschrijden van de grens naar autocratisch/totalitair, dat is voor grote delen van de bewoners van het gebied realiteit van alle dag, maar een uitbreiding van een sedert decennia voor Palesijnen al bestaand totalitair regiem naar de oppositionele delen van de joods-Israëlische samenleving. Mooi voorbeeld van een 'hellend vlak', dat steeds steiler wordt en waar steeds meer mensen steeds sneller af zullen roetsjen.

Elisabeth zei

Ik ben meestal niet zo voor de 'verelendung', maar ik zie dit toch als een ontwikkeling die misschien positieve kanten heeft: Israelische Joden worden in Nederland als 'ons soort mensen' gezien, en Palestijnen niet. Als 'ons soort mensen'slecht wordt behandeld worden mensen misschien wakker.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Ik ben bang dat je dat kunt vergeten. Ik heb op Facebook wel al discussies gehad over het feit dat ik als BDS aanhanger waarschijnlijk Israel niet meer in kom. De reacties waren dat dat eraan zat te komen en dat ik het ernaar had gemaakt. B'tselem: zelfde verhaal. Is volgens veel mensen ''uiterst links' en zet Israel volgens velen, en dat is een flinke meerderheid, steeds ten onrechte in het verdachtenbankje. Terwijl, zoals iedereen weet, Joden nooit dader zijn, maar alleen maar altijd en overal worden vervolgd. M.a.w. het pantser is gewoon te dik. Het moet van buiten komen. En dat gaat nog even duren,

De Westoever is helemaal niet bezet, hij wordt gekoloniseerd

Wij spreken gewoonlijk over 'de door Israel bezette westelijke Jordaanoever'. Die terminologie is echter onjuist. Een bezetting vero...