zaterdag 20 juni 2015

Leerlingen die naar het buitenland gaan krijgen in Israel vanaf nu verplicht les in 'hasbara'

Photo: Avihu Shapira
Hasbara klasje. (Foto YNet)

Hete was soms al moeilijk genoeg om met bezoekende Israeli's te discussiëren, maar wellicht wordt het binnenkort wel ongeveer onmogelijk,   omdat hun meningen nu helemaal van bovenaf gereguleerd en gehomogeniseerd zullen worden. De site YNet brengt het nieuwtje dat studenten en leerlingen die als onderdeel van jeugd-delegaties of op een andere officiële manier het buitenland gaan bezoeken, van nu af aan een speciale training moeten ondergaan in ''hasbara en public diplomacy''.
De cursus duurt minimaal tien uur. Het besluit om de verplichte cursussen te gaan geven is genomen door het ministerie van Onderwijs na de na de laatste Israelische operatie in Gaza. Dat werd nodig gevonden gezien de storm van kritiek die deze aanval overal in de wereld uitlokte. Nu is ook de huidige discussie rond de groeiende invloed van de BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) beweging een onderwerp waaraan aandacht zal worden besteed, volgens de krant.
De eerste cursus is op dit moment bezig en wordt gegeven aan leerlingen die worden uitgezonden naar Duitsland, China en Frankrijk. Via de accounts van YNet op Facebook en Twitter is de gang van zaken te volgen, meldt de krant.
Tijdens de cursus zullen de studenten van alles leren over het Israelisch-Palestijnse conflict en de politiek van de Staat Israel en zullen hen de middelen worden uitgereikt om het op te nemen tegen mensen of instanties die '' erop uit zijn Israel en het beeld van Israel te delegitimiseren''. Elke groep krijgt lessen die toegesneden zijn op de landen die zij bezoeken en op speciale taken die hen worden toebedeeld, aldus YNet.
Dus dat wordt nog wat. Na het Israelische onderwijs dat al een vrij hermetisch dichtgetimmerd verhaal over Israels ontstaansgeschiedenis en dergelijke aan de gemiddelde Israelische leerling verkoopt, worden ze voor een bezoek aan het buitenland nu van overheidswege nog eens extra geprogrammeerd.Het moment dat met de meeste Israeli's - vooral de jongere - niet meer echt een normaal gesprek te voeren is, nadert snel, zo begin ik te vrezen.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...