dinsdag 9 juni 2015

Uitspraak Amerikaans hooggerechtshof: 'Jeruzalem maakt geen deel uit van Israel'

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft een wet ongeldig verklaard die Amerikanen die in Jeruzalem geboren zijn het recht zou hebben gegeven om Israel in hun paspoort te vermelden als het land waar zijn zijn geboren. De wet was in 2002 aangenomen door het Congres, maar door de regering nooit in praktijk gebracht.
De VS erkennen, net als vrijwel alle landen, Jeruzalem niet als Israels hoofdstad. De stad was in het VN-verdelingsplan van 1947 op basis waarvan Israel werd gesticht, voorbestemd om ''geïnternationaliseerd'' te worden. Israel veroverde echter het westelijke deel in 1948 en riep dat uit tot hoofdstad. Dat is, in afwachting van een vredesregeling, door vrijwel geen land erkend, evenmin als de latere toevoeging van Oost-Jeruzalem aan de de stad, nadat dit in 1967 eveneens was veroverd. De Amerikaanse ambassade is, net als de ambassades van vrijwel alle andere landen, dan ook gevestigd in Tel Aviv.
De uitspraak van het hooggerechtshof werd gedaan met 6-3 stemmen.
De redenering luidde dat het erkennen van landen een prerogatief is van de president en niet toekomt aan het Congres. De regering had aangevoerd dat de wet ''onherstelbare'' schade zou toebrengen aan de mogelijkheid van de VS om het vredesproces te beïnvloeden en de lang volgehouden politiek ongedaan zou hebben gemaakt om Jeruzalem niet als deel van Israel te erkennen.
De zaak was aangebracht door een familie, Zivotofsky, wier inmiddels 12-jarige zoon in Jeruzalem was geboren. Er zijn ongeveer 50.000 Amerikanen die in Jeruzalem zijn geboren. Hun Amerikaanse paspoort vermeldt de plaats van geboorte, maar laat het land open. Dat blijft na de uitspraak van het hooggerechtshof onveranderd.

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren houdt voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...