zaterdag 27 juni 2015

Hongerstakende Palestijn Adnan in acuut levensgevaar

 Khader ‘Adnan at his bakery. Photo by Oren Ziv, activestills.org, 21 June 2013.
Khader Adnan, die door de vele arrestaties zijn studie niet heeft kunnen afmaken, werkte voor hij voor de 10e keer werd opgepakt, als bakker. (Foto Oren Ziv/Activestills.org)

Khader Adnan, een politieke gevangene in Israelische gevangenschap, is op de 54ste dag van zijn hongerstaking in zo'n slechte conditie dat hij elke minuut kan overlijden. Dat heeft zijn advocaat, Jawad Boulos, zaterdagmorgen meegedeeld op een persconferentie. Boulos was zaterdagmorgen naar de gevangenis geroepen, omdat Adnans situatie ernstig was verslechterd.
Adnan (37) protesteert met de hongerstaking tegen zijn administratieve detentie (gevangenschap zonder vorm van proces). Hij werd op 8 juli 2014 gearresteerd en in administratieve gevangenschap gehouden, waarvan de periode intussen twee keer is verlengd. Hij begon zijn hongerstaking na deze tweede verlenging op 6 mei 2015.
De mensenrechtenorganisatie B'tselem waarschuwde eerder al voor het risico dat Adnan spoedig kan sterven. Vrijdag was er ook een waarschuwing van het Rode Kruis. De Israelische organisatie Artsen voor de Mensenrechten maakte bekend dat Adnan zijn hongerstaking houdt volgens het Ierse model, dat wil zeggen dat hij alleen water drinkt, zonder toevoegingen van zouten. Hij zou inmiddels 32 kilo hebben verloren.
Advocaat Boulos zei dat de onderhandelingen met de Israelische militaire procureur-generaal over de condities waarop Adnan bereid is zijn staking te beëindigen zaterdagavond worden hervat. Boulos zei te hopen dat dat overleg nog op tijd komt.
Adnan wordt er door de Israelische autoriteiten van beschuldigd dat hij actief is als propagandist voor de Islamitische Jihad. Hij is 10 keer gearresteerd en heeft in totaal meer dan zes jaar vastgezeten, maar hij is nooit veroordeeld en zat altijd in administratieve hechtenis, wat betekent dat de Israeli's hem geen concrete zaken ten laste kunnen leggen.
Adnan is vader van zes kinderen, waaronder een drieling van nu anderhalf jaar. Hij stond ingeschreven voor een master's degree in financiële rekenkunde aan de Bir Zeit universiteit, maar heeft dat wegens zijn vele detenties niet kunnen afmaken. Als hij vrij is werkt hij nu als bakker.
In 2011-2012 kreeg hij veel publiciteit met een hongerstaking van 66 dagen, die hij beëindigde nadat de Israelische autoriteiten in februari 2012 beloofden dat zijn toenmalige administratieve detentie niet zou worden verlengd.
Adnans hongerstaking was een van de redenen dat datzelfde jaar zo'n 2.000 gevangenen eveneens in hongerstaking ging en afdwongen dat Israel - volgens het internationale recht illegale - wapen van de administratieve detentie minder (zo min mogelijk) zou gaan gebruiken. Daar heeft Israel zich dus niet aan gehouden. Er zijn nu volgens B'tselem 307 administratieve gevangenen, ruim  50 meer dan in 2012.

1 opmerking:

Ben zei

Palestinian hunger striker to be released after 55-day strike
Khader Adnan, currently on the verge of death, will be released in two weeks and will gradually begin to eat and drink in the meantime.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.663446

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...