donderdag 18 juni 2015

Brandstichting vernielt bijgebouwen historische kerk aan het Meer van Galilea

 Foto Ma'an News.

De Israelische politie heeft donderdagmorgen 16 jongeren, leerlingen van een Yeshiva (religieuze Joodse school) op de Westoever, gearresteerd in verband met een brandstichting, in de nacht van woenddag op donderdag,  in de kerk bij Tabgha, aan het Meer van Galilea. De kerk staat op de plaats waar volgens de overlevering Jezus een menigte voedde door brood en vissen te vermenigvuldigen.
De kerk zelf bleef gespaard, maar een administratief gebouw werd volledig vernield en een opslagruimte liep schade op. Twee mensen raakten gewond doordat zij rook hadden ingeademd. Op een uur bij de kerk werd Hebreeuwse graffiti gevonden. De tekst luidde ''Afgodsbeelden zullen worden vernietigd.''
De 16 jongeren werden overigens nog dezelfde dag weer vrijgelaten. Zij kregen juridische bijstand van de de ultra-rechts organisatie Honenu, zo meldde de krant Haaretz.

Premier Netanyahu toonde zich donderdag geschokt door de brandstichting en noemde het ''een aanval op ons allemaal''. Hij zei dat vrijheid van godsdienst ''een van de grondslagen van onze waarden is en door de wet wordt gegarandeerd''. Hij gaf Yoram Cohen, het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, opdracht versneld een onderzoek in te stellen. De Katholieke Kerk in Israel uitte echter tegenover de Haaretz de mening dat de aanval en voortzetting is van de diverse schendingen van kerkelijke instellingen van de afgelopen jaren, waarop de staat Israel en de Israelische autoriteiten niet op adequate wijze op hebben gereageerd''.

Grafitti bij de kerk: ''Valse afgodsbeelden zullen worden vernietigd.''

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...