vrijdag 26 juni 2015

Israelische militairen doden man die op hen geschoten zou hebben bij een checkpoint


Het Hamra-checkpoint  (checkpoint Beqaot) met in het midden de taxi van de doodgeschoten chauffeur. (Foto WAFA)

Updated. Israelische militairen hebben vrijdag een Palestijn doodgeschoten bij een checkpoint in het noorden van de Jordaanvallei. Dat gebeurde bij het Hamra-checkpoint (Beqaot-checkpoint) in het district Nablus, dat gesitueerd is tussen de nederzettingen Beqaot en Roi. Het is één van de ruim 100 vaste checkpoints op de Westoever. De gedode man werd later geïdentificeerd als de 27-jarige taxichauffeur Hammad Jum'a Romanim. Volgens de lezing  van het Israelische leger kwam hij met zijn auto naar het checkpoint en opende hij daar het vuur. Geen van de militairen werd geraakt. Nadat de Israeli's terug hadden geschoten werd Romanim naar een ziekenhuis vervoerd, volgens de lezing van het leger. Daar bleek hij te zijn overleden. Nadere gegevens ontbreken, blijkbaar waren er behalve de militairen geen getuigen. IMEMC meldt dat het dorpje waar Romanim vandaan kwam, Al-Oja, later door het leger werd doorzocht. Dat leidde tot protesten, waarbij een jongere werd geraakt door scherpe munitie en verschillend anderen behandeld moesten worden voor een overdosis traangas. (Einde update)

Wijlen Hammad Jum'a Romanim
De schietpartij kwam enkele dagen nadat zaterdag een man, kennelijk na een woordenwisseling, een grenspolitieman aanviel met een mes bij de Damascus-poort in Jeruzalem. De grenspolitieman raakte ernstig gewond, de aanvaller, die door hem werd neergeschoten, eveneens, 
De krant Haaretz meldt dat bij het ''Beka'ot checkpoint in het verleden soortgelijke aanvallen hebben plaatsgevonden als die van vrijdag.
Haartez: ''In 2011 schoten Israelische  soldaten en man dood die ene pijpbom wilden gooien (...). Een week daarvoor doodde het leger een andere Palesctijn toen hij de militairen naderde met een verdacht voorwerp en niet stopte nadat waarschuwingsschoten waren afgevuurd.'' Einde citaat van Haaretz. 
Uiterst slonzige berichtgeving van de krant, die duidelijk maakt hoe de Israelische journalistiek haar taak verwaarloost en in dit soort gevallen alleen slaafs legercommuniqués overneemt. In het geval van de man ''met de pijpbom'' meldden Palestijnse ooggetuigen destijds dat de man uit een taxi kwam en gehaast op het checkpoint afliep  Een paar soldaten schrokken daarvan en renden weg, waarop een andere soldaat  het vuur opende, aldus hun relaas. Zij vertelden dat de militairen de man daarna lieten doodbloeden.  De dood van de andere man met het verdachte voorwerp, was een vergelijkbaar verhaal.  Een vrouwelijke soldaat schrok van een man die met iets in zijn hand snel aan kwam lopen via een weg die kennelijk alleen voor auto's en nie tvoor voetgangers was bedoeld. Een andere soldaat opende toen het vuur op de man, (niks waarschuwingsschoten) die volgens de eerste berichten een glasscherf, toen een gebroken fles, daarna een fles en in werkelijkheid (volgens meerdere Palestijnse ooggetuigen) een blikje cola in de hand bleek te hebben. 

Geen opmerkingen:

Belegering Nur Shams duurt voort, grote vernielingen, mogelijk 10 doden en 11 gewonden

                                                          Ma'an News Updated - Israelische troepen hebben hun belegering van het Nur Sha...