vrijdag 19 juni 2015

Stedenband Amsterdam-Tel Aviv van de baan

Het zal niet vaak voorkomen dat ik een bericht uit de Telegraaf met instemming citeer. Maar dit keer is dat dan toch het geval (al neem ik uiteraard afstand van het woord ''schermutselingen'' voor de slachtpartij van vorige zomer in Gaza). Een stedenband aangaan met Tel Aviv, in het 48ste jaar van de bezetting van de Westoever en net nadat de vierde regering-Netanyahu - de meeste rechtse ooit - in Israel is aangetreden, is natuurlijk een volstrekt fout signaal.  Ook als daar als doekje voor het bloeden een band met Ramallah tegenover wordt gesteld. De gemeenteraad is gelukkig wijzer dan het stadsbestuur.

Een beoogde stedenband tussen Amsterdam en Tel Aviv wordt getorpedeerd door de linkse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad, meldt De Telegraaf. In ieder geval GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren zullen tegen het plan stemmen, maar ook de PvdA lijkt niet te zijn overtuigd door burgemeester Eberhard van der Laan. Die betoogde juist dat de hoofdstad alleen misstanden in zowel Tel Aviv als Ramallah op de agenda kan zetten als men ook om tafel zit met die steden. ,,De kooplieden en dominees in de stad Amsterdam probeerden altijd contact te houden. Ik hoop dat wij de Amsterdamse vrijzinnigheid en harmonie kunnen exporteren naar het Midden-Oosten’’, aldus Van der Laan. Om de linkse partijen te paaien had hij voorgesteld gelijktijdig ook met Ramallah een stedenband aan te gaan.
Maar daar zijn de linkse partijen, onder druk van zo’n 200 luidruchtige pro-Palestijnse actievoerders ongevoelig voor. Het onderwerp staat over enkele weken nog op de raadsagenda, maar zal daar worden weggestemd.
Dat is opvallend, want in eerdere stadia waren alle partijen in Amsterdam juist voor een onderzoek naar een stedenband met Tel Aviv. Voorstellen hiertoe werden aangenomen voor de laatste schermutselingen in Gaza, in de zomer van 2014. Sindsdien is er volgens GroenLinks, SP en ook de PvdA zoveel veranderd dat nu een stedenpand aangaan niet passend zou zijn. ,,De situatie in Israël en Palestina is niet verbeterd sinds vorige zomer. Er is een rechtsere regering aangetreden in Israël en Hamas bestaat ook nog steeds. Er is zeker kans op een nieuw conflict met meer geweld tot gevolg, en daarmee meer spanningen in de stad tot gevolg’’, zo vatte SP-raadslid Daniël Peters de zaak samen.

 In Het Parool betoogt Ronny Naftaniel dat Amsterdam ook met nadere steden die niet deugen banden heeft. Geen band aangaan met Tel Aviv zou getuigen van selectieve verontwaardiging, Naftaniel: ''Amsterdam heeft stedenbanden met Peking (de hoofdstad van een land dat vierduizend doodstraffen per jaar voltrekt ), met Sisli in Turkije (het land waar de meeste journalisten ter wereld gevangen zitten) en Casablanca in Marokko (dat de Westelijke Sahara bezet houdt) en nog nooit heeft iemand daar een woord aan vuil gemaakt.''
Het is een bekend argument van de verdedigers van Israel: kijk liever naar de landen om Israel heen, want daar is het nog erger. Blijkbaar is het volgens de Israel-verdedigers niet zo erg als ik mijn vrouw sla, zolang als een paar buren dat ook doen. Maar Naftaniel heeft toch een punt: misschien dat die andere stedenbanden ook nog maar eens tegen het licht gehouden moeten worden.

2 opmerkingen:

Martijn zei

Zeer aanbevolen: de fantastische speech die Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid) gisteravond voor de Commissie Algemene Zaken van de Amsterdamse Raad hield: http://www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/605

En, mensenkinderen, wat een abominabele kletskoek dient Naftaniel ook in de rest van zijn bovengenoemde stuk op. De Israël-lobby ten voeten uit. Deze alinea, over de critici van de stedenband, zegt alles:

“Het is bizar om deze generatie inwoners van Tel Aviv de vlucht van circa twintigduizend Palestijnen uit Jaffa, 68 jaar geleden, aan te wrijven. Een vlucht die nota bene veroorzaakt werd doordat de Palestijnen zich gewapenderhand keerden tegen de VN-beslissing zowel een Joodse als een Palestijnse staat op te richten.”

Het is de klassieke omkering van de feiten: de Palestijnen zijn in 1948 begonnen, het is hun eigen schuld dat de Palestijnse bevolking van Jaffa is verdreven. Hasbara met een dikke vette H.

Ook opvallend is dat Naftaniel van alle elementaire kritiek die op de stedenband wordt geuit alleen dit ene, relatief ondergeschikte punt belicht. En wat dit punt betreft: veel méér dan de verdrijving van de Palestijnen uit Jaffa wordt Israël verweten dat het tot op de dag van vandaag de terugkeer van de verdreven Palestijnen blokkeert, een terugkeer waar zij het volste recht op hebben.

Ik vrees dat ons de komende weken nog veel meer stedenband-hasbara te wachten staat.

Abu Pessoptimist zei

Martijn,
De speech van Jaap hamburger staat - met foto's - ook op de site van Anja Meulenbelt. http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2015/06/19/lafhartig-onverbiddelijk-en-meedogenloos/

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...