maandag 29 juni 2015

Israelische marine stopt Freedom Flotilla III ruim voor de kust van Gaza


De Marianne, hier nog in de haven in Zweden.

De Israelische marine heeft maandag één van de vier schepen aangehouden die in het kader van de Freedom Flotilla III op weg waren  naar Gaza om de Israelische blokkade te breken. Het aangehouden scheepje is de Marianne uit Göthenborg in Zweden. De Israelische marine is aan boord gegaan en het scheepje wordt  opgebracht naar de Israelische haven Ashdod. Drie andere schepen zijn omgedraaid. Een vijfde schip van de Flotilla was eerder vorige week gesaboteerd in een haven van het Griekse eiland Kreta.
Bij het enteren van de Marianne is geen geweld gebruikt. Moorddadige taferelen als in 2010, toen de Israeli's  bij het enteren van het Turkse schip Mavi Marmara negen ongewapende Turken doodschoten, bleven daardoor uit. Aan boord van de Marianne zijn onder meer het Palestijns-Israelische parlementslid Bassel Ghattas, de voormalige Tunesische president en mensenrechtenactivist Moncef Marzouki en op zijn minst één Europese parlementariër.
De organisatoren van de Freedom Flotilla hebben de bedoeling met de onderneming de aandacht te vestigen op de blokkade van Gaza, die in strijd met het internationale recht 1,8 miljoen mensen in een wurggreep houdt. Premier Netanyahu van Israel gaf als commentaar op het tegenhouden van de Flotilla dat de hele onderneming ''niets anders is dan een demonstratie van hypocrisie en leugens en steun voor de mee de terroristische organisatie Hamas met voorbijgaan aan alle verschrikkingen in de regio.'' Het stoppen van de Flotilla gebeurde volesghem in overeenstemming met het internationale recht en ''zelfs met instemming van een commissie van de secretaris-generaal van de VN''.
De Isarelsich minister vanDefensie Moshe Yaalon zei dat de flotilla "geen humanitaire onderneming was en niet probeerde wie dan ook te helpen''. De deelnemers waren volgens hem er alleen op uit om "Israel te delegitimiseren".

Geen opmerkingen:

Uitspraak Internationaal Gerechtshof maakt gehakt van de de Israelische bezetting

Het Internationaal Gerechtshof (Foto Ben Bender/Wikimedia Commons Het Internationaal Gerechtshof (ICJ)  heeft vrijdag een uitspraak gedaan o...