maandag 29 juni 2015

Khader Adnan stopt hongerstaking na belofte dat hij wordt vrijgelaten


Adnan met twee van zijn kinderen. (Foto Samidoun)

De Palestijnse ''administratieve gevangene'' Khader Adnan heeft zondagavond na 55 dagen zijn hongerstaking beëindigd, nadat hij van Israel de toezegging had gekregen dat hij op 12 juli wordt vrijgelaten."Zijn advocaat, Jawad Boulos, zei dat de artsen in het ziekenhuis waar hij eerder naar was overgebracht, nu manieren  overwegen om hem geleidelijk weer te laten eten. Zijn vrouw die ook in hongerstaking was gegaan, heeft haar staking eveneens beëindigd.
Een Israelische functionaris bevestigde tegenover het persbureau AFP dat Adnan op 12 juli wordt vrijgelaten. Hij voegde eraan toe dat een doorbraak mogelijk was geworden nadat Adnan zijn eis had laten vallen dat Israel hem nooit meer onder administratieve detentie zal plaatsen. De reden om hem vrij te laten was zijn verslechterde gezondheid. Oproepen  van het Rode Kruis en van de Palestijnse Autoriteit hadden mede bijgedragen aan het besluit, aldus deze functionaris.
Adnan werd gearresteerd op 8 juli 2014, tijdens de Israelische arrestatiegolf van vorige zomer, die achteraf de inleiding bleek te zijn tot de Israelische Protective Edge veldtocht tegen Gaza. Het was de tiende keer dat hem  administratieve hechtenis (gevangenisstraf zonder vorm van proces) was opgelegd. Adnan begon zijn hongerstaking in mei, na de tweede verlenging van deze administratieve hechtenis, teneinde zijn eis kracht bij te zetten dat hij ofwel zou worden vrijgelaten, ofwel zou worden berecht in een een echt proces waar hem strafbare feiten ten laste zouden worden gelegd.
Adnan hield in 2012 een hongerstaking van 66 dagen - een absoluut record - tegen zijn toenmalige administratieve detentie, die tot resultaat had dat hij toen eveneens werd vrijgelaten. Zijn hongerstaking inspireerde ongeveer 2.000 andere Palestijnse gevangenen om ook collectief een hongerstaking te beginnen om hun situatie te verbeteren. Die staking eindigde met een akkoord, waar Israel zich nooit aan heeft gehouden.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...