zaterdag 13 juni 2015

Israel laat vrij, Israel houdt gevangen...

Israel heeft donderdag laat in de middag de studente Lina Khattab (midden op de foto) vrijgelaten na een gevangenisstraf van zes maanden. Lina, 17 (of inmiddels 18), is studente journalistiek aan de universiteit van Bir Zeit. Ze werd in februari tot zes maanden veroordeeld wegens deelname aan de demonstratie voor de gevangenis Ofer, ter gelegenheid van de 47ste verjaardag van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Ook kreeg ze een boete van 6.000 shekel (1200 euro). Volgens de soldaten die haar oppakten (en mishandelden) had ze met stenen gegooid. Volgens haarzelf en anderen die bij haar waren is dat onzin. Maar zelfs als het waar was geweest, is een straf van zes maanden en zo'n boete exorbitant. (En let wel: ze lieten haar niet eerder vrij wegen goed gedrag zoals bij Joodse veroordeelden. Ze werd in januari opgepakt en heeft het volle zes maanden moeten uitzitten).
Khader Adnan
Khader Adnan, een andere Palestijnse gevangene in een Israelische gevangenis, is minder gelukkig. Hij is intussen bezig aan zijn 40ste dag in hongerstaking uit protest tegen zijn administratieve gevangenisstraf en de ongeveer 500 anderen die zonder vorm van proces in een Israelische gevangenis zitten. Adnan, een bakker uit Anata bij Jenin en iemand die als woordvoerder is opgetreden van de Islamitische Jihad, werd op 8 juli 2014 gearresteerd en kreeg vervolgens voor de tiende keer in zijn leven administratieve hechtenis opgelegd.
Hij begon anderhalve maande geleden een hongerstaking en werd een paar dagen geleden wegens zijn verslechterde gezondheid naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij met armen en benen aan een bed is vastgeketend. Inmiddels is hij zodanig verzwakt dat hij niet meer kan staan en zich nauwelijks kan bewegen.
In 2012 hield Adnan een hongerstaking van 66 dagen die hem veel publiciteit opleverde en ertoe leidde dat hij in april van dat jaar werd vrijgelaten. Adnan's voorbeeld werd door ongeveer 2.000 andere gevangenen gevolgd, en eindigde in mei 2012 in een akkoord waarbij Israel onder meer toezegde het gebruik van de administratieve detentie te zullen verminderen. Het is één van de vele akkoorden waaraan Israel zich nooit heeft gehouden.

Aziz Dweik
Aan de andere kant is er weer wel het vreugdevolle bericht dat Aziz Dweik, de voorzitter van het Palestjnse parlement, deze week is vrijgelaten na een jaar lang in administratieve detentie te hebben gezeten. Dweik, die lid is van Hamas,  is docent stedelijke planning en geografie aan de Najah-universiteit in Nablus. Hij heeft een doctorsgraad van de universiteit van Pennsylvania. Sinds hij in 2006 tot voorzitter van het Palestijnse parlement werd gekozen (een functie die hem tot plaatvervanger van president Mahmoud Abbas maakt) heeft hij drie keer eerder als politieke gevangene in administratieve detentie gezeten. Tijdens de eerste intifada werd hij ook al eens door wijlen Itzhak Rabin met zo'n 400 anderen voor een jaar naar Libanon verbannen. Na Dweiks vrijlating zitten er nog 11 Palestijnse parlementariërs zonder vorm van proces (in administratieve detentie) in een Israelische gevangenis.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...