vrijdag 26 juni 2015

Freedom Flotilla III hoopt Gaza dit weekeinde te bereiken

Marianne av Göteborg on its way to Gaza.
Een eerste schip van de Freedom Flotilla III naar de Gaza-strook heeft donderdagnacht het Griekse eiland Kreta verlaten en koers gezet naar Gaza. De Freedom Flotilla III begon haar tocht op 12 mei met het vertrek van het scheepje de Marianne vanuit Götheborg in Zweden met een lading medicijnen voor ziekenhuizen in Gaza. Inmiddels hebben zich andere schepen bij de Marianne gevoegd en is de lading uitgebreid met andere humanitaire hulpgoederen en onder meer zonnepanelen. Het konvooi hoopt Gaza zondag of maandag te bereiken.
Aan boord zijn zo'n 70 mensen, onder wie de voormalige Tunesische president Moncef Marzouki, de Israelische parlementariër Bassel Ghattas (Gezamenlijke Lijst), Europarlementariërs, journalisten en activisten.  De deelname van Ghattas zorgde voor veel tumult in Israel. Onder meer vond woensdag een debat plaats in een commissie van de Knesset, het Israelische parlement, nadat rechtse parlementariërs hadden gevraagd de parlementaire immuniteit van Ghattas op te heffen.
Minister van Cultuur Miri Regev deed eerder een soortgelijk verzoek aan procureur generaal Weinstein. De opwinding lijkt sterk op de reacties die Ghattas' partijgenote Hanine Zoabi in 2010 kreeg, nadat ze aan boord van het Turkse schip Mavi Marmara had deelgenomen aan de Freedom Flotilla II.
Tijdens de poging van deze IIe Flotilla doodden Israelische commando's negen ongewapende Turken aan boord van de Mavi Marmara, nadat ze dit schip hadden geënterd. De organisatoren van de derde Flotilla zeggen voorzorgsmaatregelen te hebben genomen om een herhaling van een dergelijke moordpartij te voorkomen. Onder meer hebben zij gezorgd dat diverse internationale organisaties, personen en instellingen geïnformeerd zijn over het vreedzame karakter van de missie. Een van de instanties was het Amerikaanse Congres. Het kreeg een brief waarin werd geëist dat Israel zijn acht jaar oude onmenselijke blokkade van Gaza beëindigt en waarin om Amerikaanse bescherming van de Flotilla werd gevraagd.
Israel ziet de poging de blokkade te breken als ''een gevaar voor Israels veiligheid'', en is vastberaden de Flotilla tegen te houden. Een voorproefje daarvan kreeg de Flotilla alvast één dezer dagen toen bleek dat een van de schepen 's nachts in de haven was gesaboteerd. Duikers hadden beide schroeven van het schip onklaar gemaakt en  zodanige schade veroorzaakt dat het schip gezonken zou zijn als het zee had gekozen, zo vertelde de kunstenaar Dror Feiler, een ex-Israeli die in Zweden woont en net als in 2010 deelneemt aan deze poging de illegale blokkade van Gaza te breken. De sabotage-actie aan één van de schepen was  overigens een exacte een kopie van een dergelijke actie tegen de Flotilla II in 2010. Toen werd op precies dezelfde wijze één van de scheepjes, vermoedelijk door Israelische duikers, onklaar gemaakt.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...