zaterdag 13 juni 2015

Nieuw succes voor BDS: Noors fonds trekt zich terug uit bedrijven die delftstoffen stelen

Yatir Quarry | Tene Settlement | Oct 2008 | Photographed by Who Profits
Ingang van de Yattir steengroeve, bij de nederzetting Teneh Omarim. Readymix Israel is hier werkzaam, een dochter van het Mexicaanse Cemex. (Foto Who profits).
  
Er is weer een nieuw succes van het BDS-front te melden: het Noorse pensioenfonds ''KLP Kapitalforvaltning'' heeft zijn investeringen teruggetrokken uit twee internationaal opererende bouwmaatschappijen, wegens hun betrokkenheid bij het illegaal winnen van delfstoffen in de  Palestijnse gebieden.
Het gaat om de maatschappijen ''Heidelberg Cement'' uit Duitsland en het Mexicaanse bedrijf ''Cemex''. In een verklaring verwijst KLP naar de Vierde Conventie van Genève en de Conventie van Den Haag. De maatschappij zegt investeringen in Heidelberg en Cemex als een onaanvaardbaar risiso te bechouwen omdat deze bedrijven mogelijk ''fundamentele ethische normen schenden''.  KLP in ' verzekert alle employees van Noorse steden en dorpen en beheert een kapitaal van 35 miljard dollar. 

Heidelberg Cement en Cemex zijn beide bij de winning van delfstoffen in de bezette gebieden betrokken via kleinere Israelische dochtermaatschappijen die steengroeven exploiteren in 'Area C'' van de Westoever. Het Israelische hooggerechtshof bepaalde in 2011, met name aangaande deze steengroeven, dat Israel ten eigen behoeve delfstoffen mag winnen op de bezette Westoever. Maar KLP schreef dat de ''regels die zijn neergelegd in het  Verdrag van Den Haag en de Vierde Geneefse Conventie'' niet ''overruled kunnen worden''. Met deze uitspraak zullen internationale juristen, die de uitspraak van het Israelische hooggerechtshof onmogelijk serieus kunnen nemen, het zonder meer eens zijn. Er zijn negen steengroeven in bezet gebied die illegaal door Israel worden geëxploiteerd.

Heidelberg, dat in ruim 40 lande actief is,  is eigenaar van de British firma Hanson, die op haar beurt weer eigenaar is van Hanson Quarry Products Israel. Cemex, dat in ruim 50 landen bouwmaterialen levert, kocht in 2005 de RMC Group, die weer eigenaar is van Readymix Industries Israel.
De dochtermaatschappijen van Heidelberg en Cemex betalen royalties en kosten voor vergunningen aan de Staat Israel en niet aan de Palestijnse Autoriteit. Ook wordt 94% van het product van de steengroeven gebruikt ten behoeve van de Israelische bouw.  

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...