donderdag 11 juni 2015

Israels leger in actie: dorpelingen verjaagd voor oefeningen en zwembad ontruimd voor kolonisten

Cultivated farmland burnt as a result of the maneuvers. Photo by 'Aref Daraghmeh, B'Tselem, 10 June 2015
Bouwland bij Khirbet Humsah, verbrand na de oefening. (Foto's B'tselem).

Op last van het Israelische leger hebben tien Palestijnse families uit Khirbet Humsah in het noorden van de Jordaanvallei woensdag 10 juni om zes uur 's morgens hun huizen verlaten om de militairen de gelegenheid te geven op hun land te oefenen, meldt de mensenrechtenorganisatie B'tselem.  De families, 69 mensen onder wie 43 kinderen, namen water, voedsel en hun vee mee. Toen ze na zeven uur weer terugkeerden bleek het land waarop zij gewassen teelden en waarop hun vee altijd graast. verbrand, zaten er kogelgaten in de watertanks die ze gebruikten voor hun dieren en lag er niet-geëxplodeerde munitie in de buurt van hun huizen.

Het was ongeveer de 40ste keer in twee jaar dat de inwoners van Khirbet Humsah op die manier voor het leger moesten wijken. De vorige keer was begin mei 2015. Toen moesten de families een week lang steeds meerdere uren per dag verdwijnen. Op 11 en 17 juni moeten de inwoners van de dorpjes Khirbet al-Malih, ‘Ein al-Meyteh, and al-Burj ook een aantal uren wijken voor een oefening van het leger. In dat geval gaat het om 180 mensen, onder wie ruim 100 kinderen.Uit de notulen van een bijeenkomst van een subcommissie van de Knesset die gehouden werd op 27 april 2014 (en die gepubliceerd werden in de krant Haaretz) bleek duidelijk dat het de bedoeling van het Israelische leger is om de bewoners van de dorpen via het houden van deze oefeningen permanent te verdrijven.
The residents discovered bullet holes in their water cisterns. Photo by 'Aref Daraghmeh, B'Tselem, 10 June 2015
Kogelgaten in de watertanks 

B'tselem heeft nog een verhaal over een ontruiming: Op 7 april 2015, tijdens de paasvakantie, heeft het leger een zwembad ontruimd ten behoeve van een 1.000-tal kolonisten. Dat gebeude in het Karmil-meer  – a soort natuurlijk zwembad - bij het dorp Al-Karmil in de heuvels van Hebron en gelegen in ''Area A'' waar volgens de Oslo-akkoorden de Palestijnse Autoriteit de baas is en de Israeli's niets te vertellen hebben. De gemeente Yatta, waar Al-Karmil onder valt, had het meertje in 2011 laten renoveren en er onder meer een parkeerplaats bij aangebracht.
Het uitstapje van de kolonisten was georganiseerd door het Studie- en touringcentrum van de nederzetting Susya. (Volgens de kolonisten uit  Susya is Karmil de plaats van de bijbelse vestiging Carmel). Op het moment dat de kolonisten, onder wie opperrabbijn Peretz van het leger en tientallen soldaten en grenspolitiemannen, het zwembad overnamen waren er meer dan 200 Palestijnen. Zij kregen de order uit het water te komen en werden naar de rand van het park gedirigeerd, waarna de kolonisten het rijk alleen kregen. Dit was één van de (vele) voorbeelden van hoe het Israelische leger onder één hoedje speelt met de kolonisten en hen op al hun wenken bedient.    
 Settlers at Birket al-Karmel. Photo: Nasser Nawaj’ah, B’Tselem, 7 April 2015Birkat al-Karmil (het Karmil-meer) overgenomen door de kolonisten.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...