vrijdag 19 juni 2015

B'tselem bewijst: doodschieten 14-jarige was moord


De Israelische menserechtenorganisatie B'tselem heeft na lang zoeken kunnen vaststellen dat het doodschieten in maart 2014 van de 14-jarige Palestijnse jongen Youssef Shawamreh uit Deir al-‘Asal al-Foqa bij Hebron, een moord was. B'tselem gebruikt dat woord uiteraard niet, dat doe ik. Maar B'tselem stelt vast dat Youssef werd doodgeschoten zonder dat hij op enigerlei wijze een bedreiging vormde voor de soldaten. En dat komt op hetzelfde neer.
Youssef ging op 18 maart 2014 met twee vrienden naar het land van zijn familie. Dat land ligt, nadat Israel ter plekke zijn ''Afscheidingshek'' heeft gebouwd, zo'n 200 meter van de ''groene lijn'', aan de verkeerde (Israelische) kant van het hek. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds hun land is en dat de familie Shawamreh voor haar levensonderhoud nog steeds van dit land afhankelijk is. Youssef en zijn vrienden kropen door een gat in het hek om gundelia te verzamelen, een eetbare plant die geliefd is in de Palestijnse keuken. Daar openden de militairen het vuur op hen.  Youssef werd geraakt en stierf.
Die feiten waren bekend, maar B'tselem heeft de zaak verder uitgediept. Daaruit bleek dat militairen het gat in het hek voordat Youssef en zijn vrienden kwamen provisiorisch hadden gerepareerd en als het ware een val hadden gezet. Op een (beveiligings)tape die de menserechtenorganisatie onder de wettelijke regeling op de openbaarheid van bestuur wist los te krijgen, is het allemaal te volgen. Hoe de militairen toekeken en met elkaar what's appten toen de jongens de provisorische dichting van het gat ongedaan maakten en hun land opgingen en hoe de soldaten vervolgens trigger happy eerst waarschuwingsschoten losten om onmiddellijk daarna gericht te vuren.
De feiten spreken voor zich, maar de Isarelische procureur-generaal heeft de zaak nooit goed laten uitzoeken en nooit een vervolging ingesteld. Eén van de vele keren dat het moorddadige optreden van Israelische soldaten jegens Palestijnse jongeren ongestraft bleef. Zal dit, en vergelijkbaar onderzoek van B'tselem ooit ertoe leiden dat er iets aan gedaan wodt? Ik moet bij dit soort nieuws altijd dneken aan het gedicht ''Our country is een graveyard'' van de grote Palestijnse dichter Mahmoud Darwish (vert. Asa'ad Abu Khalil):

"Gentlemen, you have transformed
our country into a graveyard
You have planted bullets in our heads,
and organized massacres
Gentlemen, nothing passes like that
without account
All that you have done
to our people is
registered in notebooks"

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...