maandag 30 mei 2016

Amnesty pluist terechtstellingen door Hamas in 2014 uit

Amnesty International is  - een beetje laat - gekomen met een rapport over mensenrechtenschendingen van de beweging Hamas tijdens de Israelische inval van 1914 in de Gaza-strook. Een 23-tal mensen zou door Hamas zijn geëxecuteerd tijdens die inval, op beschuldiging dat zij met Israel zouden hebben gecollaboreerd. Amnesty heeft 17 gevallen uitgeplozen. 
Zeven mensen werden in het openbaar terechtgesteld. Bij vijf van hen ging het daarbij om mensen die ter dood waren veroordeeld maar nog op een uitspraak in hoger beroep wachtten. Een tweetal was veroordeeld tot gevangenisstraffen (één tot levenslang en de ander tot 1 jaar) en zat die veroordelingen uit. De rest was nog niet veroordeeld, maar tegen hen waren wel aanklachten ingediend. In alle gevallen was gemarteld en de processen waren niet open en eerlijk gevoerd. Zij konden de toets der kritiek niet weerstaan.
Het grootste deel van de de executies was overigens allang  bekend, ikzelf meldde er in augustus 2014 een 18-tal. 

De reden van de verlate publicatie is dat Amnesty van Israel de Strook niet in mocht en dus de zaken op afstand via een in Gaza gestationeerde medewerker moest onderzoeken.
Het is goed dat Amnesty de puntjes op de i zet en het is ook terecht dat de organisatie vermeld dat de executies - die gekenmerkt worden als door Hamas begane oorlogsmisdaden - plaatsvonden tegen de achtergrond van de Israelische inval die tenminste 1.500 burgerdoden (van de in  totaal 2251 slachtoffers) maakte, van wie ruim 500 kinderen. Het maakt de acties er niet minder illegaal en schandalig door, maar maakt wel dudielijk wat daarvoor de redenen waren. Het is minder goed dat dit laatste detail wordt weggemoffeld door onze nationale omroeporganisatie NOS, die de zaak ook nog eens brengt alsof het gaat om nieuw nieuws. 

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...