maandag 23 mei 2016

Israeli's schieten weer vrouw dood bij checkpoint

Foto Ma'an News 

Israelische militairen hebben maandag weer een Palestijnse vrouw doodgeschoten die volgens hen een mes trok om een vrouwelijke soldaat te steken. Het incident vond plaats bij het 'Beit Iksa-checkpoint' aan de noordwest kant van Jeruzalem. Ze werd later ge:identificeerd als de 17 jaar oude Sawsan Ali Dawud Mansur.
Getuigen meldden dat de soldaten mensen uit de omgeving verhinderden dat haar hulp werd geboden en lieten doodbloeden. Een politiewoordvoerster bevestigde dat ze dood was. De vrouwelijke soldaat, die zou zijn aangevallen, raakte niet gewond. 
Militairen sloten na de gebeurtenis het checkpoint en legden een militair cordon rond het dorp Beit Iksa, zodat er geen Palestijn meer in of uit het gebied kon. Mensen die dat toch probeerden werden bekogeld met traangas.  
In totaal zijn meer dan 200 Palestijnen bij vergelijkbare incidenten gedood, maar het laatste geval dateert al weer van een paar weken terug. Het Palestijnse Comité van Gevangenen en Ex-Gevangenen stelde in een rapport in januari dat 85% van de sinds begin 2015 door Israel gedode Palestijnen in feite buitengerechtelijk waren geëxecuteerd.
Vaak gebeurde dat op grond van wat niet meer dan verdenkingen waren, waarbij de militairen optraden zowel als rechter als als executeur en schoten om te doden. Op grond van de gedocumenteerde gevallen kwam het Comité tot de conclusie dat in de meerderheid van het aantal gevallen de gedode ''aanvallers'' geen bedreiging voor de levens van de militairen vormden en zonder risico hadden kunnen worden gearresteerd. Ook stelde het Comité dat een groot aantal van hen van eerste hulp verstoken bleef en daardoor doodbloedde, meestal omdat het Israelische leger of politie (Palestijnse) ambulances op een afstand hield.
De 'Vereniging voor de Burgerrechten in Israel'(ACRI) stelde in een rapport in 2015 dat veel politici en hoge politie-officieren mensen in Israel hebben opgeroepen om wapens te dragen en om Palestijnen die aanvallen met messen, te doden, hoewel dat in strijd was met de strafwet en de mensenrechten. ACRI noteerde ook dat Joodse aanvallers nooit werden doodgeschoten, behalve in één of twee gevallen waarin Joden voor Palestijnen werden aangezien.

1 opmerking:

Elisabeth zei

Je zou bijna zeggen dat die doodstraf voor Palestijnen een verbetering zo zijn: Dan lieten ze mensen misschien niet standaard doodbloeden, en werd er tenminste een proces aan de executie gewijd. (Zucht.)

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...