dinsdag 31 mei 2016

Hamas executeert drie ter dood veroordeelden

Foto van eerdere terechtstelling door Hamas in oktober 2013.

De Hamas beweging in de Gaza-strook heeft dinsdagmorgen vroeg, na het islamitische ochtendgebed, drie mannen geëxecuteerd die ter dood waren veroordeeld wegens moord, zo meldt het persbureau Ma'an. Twee van de drie werden opgehangen. De derde, die lid was van een niet nader aangeduide militaire organisatie, stierf voor het vuurpeloton. Hamas had tevoren aangekondigd 13 mensen te zullen executeren. Mensenrechtenorganisaties, de VN-coördinator bij het vredesproces, Nicolai Mladenov, EU vertegenwoordigers in Ramallah en Oost-Jeruzalem en anderen hadden tevergeefs een beroep op Hamas gedaan de executies niet te laten doorgaan. Tien veroordeelden wachten nu nog op hun terechtstelling.
De executies vonden plaats in het politiehoofdkwartier in Gaza-stad en niet in het openbaar, zoals tevoren was aangekondigd. Aanwezig waren alleen de families van de door de veroordeelden vermoorde slachtoffers. Zij hadden een laatste aanbod om de drie vergiffenis te schenken, afgewezen, zo meldde het openbaar miniserie van Hamas.
Hamas heeft sinds 2010 eerder mensen ter dood gebracht. Volgens de Palestijnse wet moeten doodvonnissen alvorens ze worden uitgevoerd strikt genomen worden bekrachtigd door de Palestijnse president. Dat is Mahmoud Abbas, maar diens mandaat is al in 2009 verstreken. Hamas gebruikt dat argument, en het feit dat er sinds 2006 geen verkiezingen in Palestina gehouden zijn, om de bepaling van de presidentiële goedkeuring te negeren.

2 opmerkingen:

Monique zei

Daarvoor loopt niemand naar de Dam, want er zijn geen Joden bij betrokken.

Abu Pessoptimist zei

Monique,
Zo is het. Het is hel antisemitisch om bezwaar te maken tegen een bezetting van 50 jaar.

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...