zaterdag 14 mei 2016

Marsen van de Terugkeer in Israel ter herdenking van de nakba

Knesetlid Ayman Odeh (tweede van rechts) tijdens de ''Mars van de Terugkeer''. (Foto Ma'an)

Honderden mensen hebben zaterdag in de Israelische stad Haifa meegelopen met een “Mars van de Terugkeer” (masirat al-`awda) om de nakba, het verdrijven in 1947-49 van zo'n 750.000 Palestijnen uit wat intussen  Israel werd, te herdenken. De mars ging dit jaar naar het door Israel verwoeste dorp Al-Tira, waar 68 jaar geleden tientallen mensen werden gedood tijdens het verdrijven van de inwoners. Er werd een stilte in acht genomen ter herdenking van de slachtoffers en Ayman Odeh, de fractieleider van de Verenigde (Arabische) Lijst in de Knesset, het Israelische parlement, hield een speech. 
Donderdag, tijdens de festiviteiten van wat Israel zijn Onafhankelijkheidsdag noemt (Yom Ha'atzmaut) liepen duizenden mee in een andere mars in de Negev (Naqab), bij de Bedoeïenen dorpen in de Negev (Naqab) in Zuid-Israel.
Deze mars ging van het vernielde dorp Wadi Zubala naar de Bedoeïenenstad Rahat om aan te geven dat het proces van het vernielen van Bedoeïenendorpn in de negev nog doorgaat. Ayman  Odeh, de fractieleider van de Verenigde Lijst noede de symboliek belangrijk, omdat de inwoners van Wadi Zubalah in 1948 naar de - niet-erkende - Bedoeïenendorp Atir en Umm al-Hiran vluchtten, die allebei nu op de nominatie staan om te worden gesloopt teneinde plaats te maken voor dorpen voor Joodse Israeli's. Odeh sprak van de ''voortgaande nakba'' en noemde de nakba niet iets van het verleden, maar ''een zaak die speciaal met het oog op de toekomst van belang is''.
Mohammad Barakeh, oud-lid van de Knesset en de leider van het 'Higher Arab Monitoring Committee', zei in zijn afsluitende woorden dat “de zionistische beweging hoopt dat de volwassenen jong zullen sterven en de jongeren zullen vergeten, maar wij houden vast aan het doorgeven van de herinneringen [van de nakba] van generatie tot generatie''. De ''Mars van de terugkeer'' wordt jaarlijks gehouden op of rond 15 mei, de dag waarop de staat Israel volgens de christelijke kalender werd uitgeroepen. De mars werd dit jaar voor de 19e keer gehouden en gaat steeds naar een ander verwoest Palestijns dorp. De naam herinnert aan Resolutie 194 van de Assemblee  van de Verenigd Naties, waarin werd opgeroepen tot de terugkeer van de 750.000 verjaagde of intern ontheemde Palestijnse vluchtelingen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...