donderdag 12 mei 2016

Twee maanden administratieve detentie voor astrofysicus wegens uitspraak op Facebook

Professor Imad Barghouti
 Een Israelische rechtbank in de Ofer gevangenis op de Westoever heeft dinsdag de 53-jarige Palestijnse astrofysicus Imad Barghouti veroordeeld tot twee maanden ''administratieve detentie'' op grond van een uitspraak op Facebook. Volgens zijn advocaat, Jawad Boulos van de Palestijnse Vereniging van Gevangenen (PPS), zou Barghouti op Facebook ''stemming hebben gemaakt tegen de Israelische bezetting''.
Barghouti, die verbonden is aan de Al-Quds universiteit, maar onder meer in het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA heeft gewerkt (hij is een theoretisch natuurkundige die deskundig is op het gebied van plasma in de ruimte), werd op 25 april aangehouden bij een checkpoint in Abu Dis toen hij terugkeerde naar zijn huis in het dorpje Beit Dis in de buurt van Ramallah.
Hij werd aanvankelijk veroordeeld tot drie maanden, maar de rechtbank bracht dat terug tot twee maanden ''administratieve detentie'' (in dit geval een ongebruikelijke straf, omdat de aanklacht geheim is en er feitelijk geen proces kan worden gevoerd). Boulos zei dat Barghouti beroep aantekent.

Tijdens de zitting van dinsdag werd een petitie voorgelezen die inmiddels door meer dan 100 wetenschappers over de hele wereld is ondertekend, waarin protest wordt aangetekend tegen de detentie van Barghouti. Onder de ondertekenaars zijn Angela Davis, Noam Chomsky en Joël Beinin plus een opmerkelijk groot aantal Israelische academici.
Professor Barghouti werd ook in 2014 al een keer aangehouden toen hij via de brug over de rivier de Jordaan op weg was naar een conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten. De reden was toen dat hij een standpunt naar buiten had gebracht over de Israelische inval van die zomer in Gaza waarbij meer dan 21250 mensen werden gedood.
Arrestaties wegens uitspraken op Facebook zijn  vaker een reden om Palestijnen op te pakken, vooral nadat de Israelische top met het verhaal kwam dat de in oktober begonnen recente golf van botsingen en aanslagen het gevolg was geweest van ''ophitsing''. (Palestijnen denken daar in meerderheid meestal iets anders over). Het meest recent was een veroordeling, deze maandag, tot 45 dagen hechtenis voor de 22-jarige vrouw Majd Yusif Atwan. Volgens de mensenrechtenorganisatie Addameer zitten nu ongeveer 7,000 Palestijnen in Israelische gevangenissen, van wie 700 in administratieve detentie.

2 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Abu: verschrijving jouwerzjds:

de Israelische inval van die zomer in Gaza waarbij meer dan 21250

Moet zijn: 2250

Abu Pessoptimist zei

Dank Jaap,
Ik twijfelde maar had haast, en het eerste wat ik tegenkwam noemde 2150.

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...