vrijdag 13 mei 2016

Kwaadwillend of oerdom? Frits Barend zit er faliekant naast over Abu Jahjah

Ik lees nooit Jonet. Jonet is een digitaal Joods krantje waarin het vaak gaat over Joods leed. Oorlogsleed, maar ook veel eigentijds leed, zoals over discriminatie, anti-Israelisme en antisemitisme. Ik kan daar niet zo goed tegen. Ik loop al een tijdje mee en heb als journalist in de loop van de jaren hier, of in het Midden-Oosten eigenlijk nooit één echte antisemiet ontmoet. Wèl mensen met gegronde grieven tegen zionisten en Israeli's. En verschillende graden van wantrouwen jegens Joden waar ook ter wereld die die zionisten steunen.
Barend
Maar geattendeerd door een tweet van ex-CIDI-directeur Ronny Naftaniel - die het stukje ter lezing aanbeval - kwam ik gisteren dus op Jonet terecht. Frits Barend schreef daar iets over Dyab Abu Jahjah. Het was het zoveelste stukje over hem. Want Abu Jahjah is in het nieuws, sinds bekend werd dat de Bezige Bij boeken van hem gaat uitgegeven en een groepje auteurs, onder wie Leon de Winter, Jessica Durlacher en Marcel Möring, hem voor een antisemiet hadden uitgemaakt die niet bij ''deze verzetsuitgeverij'' thuishoort.
Ik had me tot nu toe verre gehouden van deze flauwe kul. Maar naar aanleiding van het feit dat er maandag een vergadering van een grotere groep auteurs van de Bezige Bij over de ''affaire'' was, was Abu Jahjah te gast in het programma ''Pauw''. En vervolgens schreef Barend daar dit over:
'De uit Libanon gevluchte Belg Dyab Abou Jahjah was maandagavond 9 mei gast in de tv-show van Jeroen Pauw. De oprichter van de Arabisch-Europese Liga is zeer fel tegen het bestaan van de Joodse staat. Jahjah is geen antisemiet, zegt hij, maar anti-zionist. Dat in Israël veel Joden wonen, is een vervelende bijkomstigheid die volgens Jahjah zo snel mogelijk moet worden opgelost. U mag raden hoe, als het aan Jahjah ligt. Die Joden horen niet in Israël en mogen geen zeker geen eigen land hebben, vindt hij. Dat al die Joden ooit zijn gevlucht of met geweld massaal zijn verjaagd uit Europa, uit de islamitische landen Irak, Iran, Egypte, Marokko en noem maar op, doet niet terzake want in Israël mogen alleen oorspronkelijke bewoners wonen. Om bij de buitenwereld de indruk te wekken dat hij geen antisemiet is, noemt Jahjah alle bewoners van Israël zionisten.
Heeft Abu Jahjah dat echt gezegd? Welnee, natuurlijk deed Abu Jahjah dat niet. Hij zei, op een vraag van de ook aan Pauws tafel aanwezige advocaat Gerard Spong, dat hij Israel niet erkende en ermee omging zoals destijds met apartheids-Zuid-Afrika. Niemand riep in die tijd dat de blanken weg moesten. En zo zegt hij (en andere anti-zionisten) nu ook niet dat de Joden zouden moeten vertrekken, maar dat Israel een pluriforme, democratische staat zou moeten worden waar iedereen gelijke rechten heeft.  Dan zou hij er wel mee willen omgaan.
Abu Jahjah (door Barend steeds ''Jahjah'' genoemd, want samengestelde Midden-Oosterse namen zijn voor sommigen te moeilijk) gaf ook een sluitende (althans een ook door mij en vele anderen gebruikte) verklaring waarom hij anti-zionist is en waarom dat volstrekt niet hetzelfde is als anti-Joods. Als je dat onderscheid niet mag maken, zei hij, hoe kan je dan nog kritiek leveren op de politiek van Israel? Immers, als je de ideologie niet mag bekritiseren, dan houd je alleen de mogelijkheid over van kritiek op alle Joden. En dat is nu juist niet de bedoeling.
De achterlijke manier waarop Frits Barend dit weergaf was overigens niet de enige onjuistheid in zijn  schrijfsel. Zo maakte hij Abu Jahjah voorzitter van de al jaren niet meer bestaande Europees Arabische Liga (Abu Jahjah is intussen columnist, schrijver en oprichter van een nieuwe beweging, Movement X). Ook liet hij Gerard Spong ''Daar hebt u een punt'' zeggen op een opmerking van Abu Jahjah die ''als een tang op een varken'' zou hebben geslagen. In werkelijkheid beaamde Spong de opmerking van Abu Jahjah dat er in Palestina een ''officieel door de VN erkende bezetting'' plaats heeft en dat er niet, zoals Pauw dacht, sprake is van ''betwiste gebieden''. 
Kortom een treurig staaltje journalistiek onvermogen van Frits B., die nota bene naast de sportverslaggeverij ooit zelf een talk show heeft geleid: Barend en Van Dorp. Voor dit onvermogen zijn twee mogelijkheden: ofwel hij kan totaal niet luisteren, ofwel het waren bewuste keiharde leugens. Ook dat laatste zou zomaar kunnen, want Barend is een zionist. En in dat geval zou hij zich scharen in een zionistische traditie die de vroegere reputatie van de Jezuïeten als grootste leugenaars ter wereld langzamerhand naar de kroon steekt.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Tommy Wieringa leest dat blaadje ook denk ik. Vandaag zo'n zelfde soort stukje in zijn column vandaag in de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant)

Corrie van der Hart

Rudi zei

Abou Jahjah heeft op 15 en 16 augustus 2009 wel degelijk geschreven "la valise ou le cercueil" (de koffer of the lijkkist) en dat was voor de Joden Israël. Wanneer Abou Jahjah beweert dat het een hoax is van het Vlaams Belang dan liegt hij en dat weet hin natuurlijk zeer goed. Hij zal NOOIT een klacht neerleggen tegen die "hoax" want hij weet niet het minste welke andere bewijzen er zijn buiten de screenshot zelf. Het is niet de eerste keer dat hij liegt of zelf vervalsingen doorvoert met namen van sympathisanten op een lijst te zetten terwijl de personen dat nooit gevraagd hebben en er afstand van namen.

Abu Pessoptimist zei

Rudi,
Laten we om te beginnen vaststellen dat iedereen ''Rudi''kan zijn. Vervolgens kan ik daaraan toevoegen dat ik niet weet wie Rudi is, maar wel Abu Jahjah redelijk goed ken en meer waarde hecht aan wat hij zelf zegt.
En tenslotte: laten we - for the sake of argument - aannemen dat het bij die uitspraak niet gaat om een vervalsing en dat Abu Jahjah dat werkelijk heeft geschreven. Dan heeft hij er in ieder geval intussen uitgebreid afstand van genomen, lijkt me zo. Maar sommige mensen hechten er blijkbaar aan hem te blijven neerzetten als de antisemiet die hij niet is. Nietwaar Rudi?

Lucas zei

In 2006, the BBC Governors’ independent panel report on the impartiality of BBC coverage of the Israeli-Palestinian conflict recommended that the BBC should make public an abbreviated version of its journalists’ guide to facts and terminology.
http://www.bbc.co.uk/academy/journalism/article/art20130702112133696

Lucas zei

De term betwiste gebieden kan volgens de BBC alleen worden gebruikt als daarmee duidelijk wordt gemaakt dat dit het standpunt van de Israëlische regering is. Frits Barend lijkt te suggereren dat alles wat afwijkt van Israëlische perscommuniqué's antisemitisch is. Netanyahu: Hitler Didn't Want to Exterminate the Jews https://www.youtube.com/watch?v=-Ju1w-iDR0o

Lucas zei

De opmerking van Pauw over betwiste gebieden verwees naar zijn uitzending op 4 mei waarin Frits Barend te gast was. Als voorbeeld van het heroplevend antisemitisme noemde een rabbijn het gebruik van de term bezette gebieden, terwijl het volgens hem toch juist betwiste gebieden zou moeten zijn.


Barend refereerde aan een zekere Joodse kwestie bij Vrij Nederland. Vader Max was tot ontsteltenis van de aanwezige Natascha van Weezel f.. verkeerd geweest.

Een oplossing leek vooral gezocht te worden in heropvoedingsgestichten en werkkampen. En dat allemaal in het kader van 4 mei!

Deze beschamende vertoning werd meer dan goed gemaakt door aanwezigheid van Arnon Grunberg op 5 mei, maar kennelijk achte de redactie het ook nog nodig om Abu Jahjaah in te zetten op de schaamte van Barend te bedekken,

Anoniem zei

Dat niemand zich afvraagt hoe het kan dat een zionist als Leon de Winter bij een "verzetsuitgeverij" kan publiceren...

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...