maandag 16 mei 2016

Israel sloopt acht caravans van Bedoeïenen die door de EU waren gedoneerd

مواطنون يتفقدون أثار هدم الاحتلال لمساكنهم في جبل البابا ببلدة العيزرية (عدسة:بهاء نصر/وفا)
Deze foto werd genomen na Israelische vernielingen op 3 april. (Foto WAFA)

Een aantal van ongeveer 90 Bedoeïenen, de meesten van hen kinderen, zijn maandag dakloos gemaakt doordat Israel - opnieuw - giften van de Europese Unie heeft verwoest. Ditmaal ging het om acht caravans van elk 80 vierkante meter die de EU gegeven had aan de Bedoeïenen in de wijk al-Baba aan de rand van het dorp al-Eizariya, dat deels valt binnen de grenzen van Oost-Jeruzalem. In januari, maart en april van dit jaar werden daar ook al huizen gesloopt, waaronder in januari drie door de EU gedoneerde huizen.
Een woordvoerder van de bewoners van al-Baba, Atallah Mazaraa, vertelde dat de Israeli's om vijf uur 's ochtends - onaangekondigd - kwamen, de bewoners uit de caravans joegen en ze vervolgens begonnen te slopen. Mazaraa voegde eraan toe dat de meeste bewoners kinderen waren. Hij zei dat een aantal kinderen bezig is zich voor te gereiden op eindexamens. Dat moeten ze nu doen zonder te beschikken over een huis en slaapplaats.
Israel’s Coördinator voor regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT volgens de Engelse afkorting) gaf later een verklaring uit waarin gezegd werd dat ''actie was ondernomen tegen zeven  mobiele huizen en delen van structuren die de laatste paar dagen illegaal en zonder vergunning waren neergezet''. In de verklaring werd verder gezegd dat Israelische ''Civil Administration'' (die deel uitmaakt van COGAT), “woonoplossingen met bijbehorende geschikte infrastructuur'' had aangeboden voor de  Bedoeïenenbevolking die illegaal in Ras Azaria woont'' (daarbij, terloops, ook een Hebreeuwse naam voor al-Eizariya gebruikend).
Mazaraa zei dat het antwoord van de Bedoeïenen aan de Israelische bezetters is dat zij op hun land zullen blijven en ''zich teweer zullen stellen tegen alle pogingen om Jabal al-Baba te veranderen in een Israelische nederzetting''. De Bedoeïenen van al-Baba hebben zich op die plaats gevestigd sinds zij tijdens de geboorte van Israel in 1948 werden verjaagd uit Bir al-Sabi (Beer Sheba), zo zei hij verder.
De Israelische plannen voor de gemeenschap van al-Baba behelzen een verplaatsing van de bewoners naar een kilometer verderop gelegen ''wettig alternatief''. COGAT gaf, tegelijk met de sloop, een promotievideo vrij. Gezegd werd daarin onder meer dat in de jaren '90 al zo'n 200 families met succes naar een vergelijkbare plek waren verhuisd.
Jad Issac van het Instituut voor Toegepast Onderzoek in Jeruzalem (ARIJ) vertelde Ma’an dat het verhuisproject deel uitmaakt van de ''ont-Palestinisering'' van Groter Jeruzalem met de bedoeling ruimte te creëren voor uitbreiding van de nederzetting Ma'ale Adumim. Als de Bedoeïenen zijn verwijderd uit het gebied dat wordt aangeduid met de naam ''E1'' kan daar worden gebouwd en wordt zo een verbinding gelegd tussen Jeruzalem en Ma'ale Adumim. Al-Baba is slechts één van diverse Bedoeïenennederzettingen daar die door die plannen worden bedreigd.
“Israel heeft dit in d Negev geprobeerd (het verhuizen van Bedoeïenen naar stedelijke structuren) en dat is een mislukking geworden,'' zei Issac. ''We willen geen betere infrastructuur een kilometer verderop. Waarom kunnen ze de betere infrastructuur niet leveren op de plek waar de mensen al tientallen jaren hebben gewoond?''
Israel heeft al langer plannen om te bouwen in het E1-gebied, maar heeft die onder druk van de VS en de EU tot  nu toe moeten opgeven, omdat op die manier de Westoever vrijwel totaal in tweeën zou worden gedeeld en de twee-statenoplossing (die officieel nog steeds wordt nagestreefd, al lijken de mogelijkheden zoiets te verwezenlijken al lang gepasseerd) daardoor onmogelijk zou worden. Vrede Nu onthulde echter in januari dat- hoewel de plannen in 2013 officieel stil zijn gelegd - het ministerie van Huisvesting in stilte is doorgegaan met het ontwikkelen van plannen voor de bouw van 8,372 huizen in dit gebied. Ook de plannen om de Bedoeïenen gedwongen te laten verhuizen dateren niet van gisteren. In 2014 protesteerden 42 organisaties tegen plannen om alle Bedoeïenen op de Westoever, waaronder die die in het E1-gebied, gedwongen te laten verhuizen naar twee stedelijke locaties.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...